Инвалид 3 групы

Чи суперечить конституції України, можливий призов інвалідів 3 групи ?
Просто депутати хочуть прибрати норми в новому законопроекті що суперечать конституції України, намагаюся зрозуміти чи є шанс на залишення відстрочки інвалідам 3 групи.
06.01.2024 17:45 701

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 9 месяцев
42 отзывы (40 +) (2 -)
Консультации: 189
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! У даному випадку існує певне протиріччя між, з одного боку, правом особи на здоров'я (ст. 49 Конституції України) та військовим обов'язком (ч. 2 ст. 65 Конституції України). Кожен громадянин має обов'язок щодо захисту Вітчизни, але реалізація цього обов'язку можлива лише тоді, коли стан здоров'я дозволяє такій особі виконувати військовий обов'язок.  Варто зазначити, що сама по собі інвалідність не є підставою для звільнення особи від військового обов'язку. Такою підставою є ухвалення рішення про визнання особи непридатною з виключенням з військового обліку. Разом з тим, законодавець окремо зазначив, що особи з інвалідністю, відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" мають відстрочку від мобілізації.

Моя особиста думка - мобілізація особи з інвалідністю сама по собі не суперечить Конституції України, але Конституції суперечило би визнання непридатної до військової служби особи придатною до військової служби. Тут скоріше питання, наскільки критерії для непридатності, визначені у Наказі № 402 "Про військово-лікарську експертизу" відповідають реальним можливостям особи здійснювати функції військовослужбовця.  Остаточно це питання може бути вирішене тільки Конституційним Судом України.  Звичайно, це не означає, що я підтримую втрату відстрочки для інвалідів третьої групи.   Більш того, сподіваюсь і маю надію, що така відстрочка збережеться.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram