Виїзд за кордон чоловіка - батька 4-х дітей

В 2014-му був у військоматі для обновлення, даних. В тому ж році знятий з військового обліку (є штамп військомату за квітень, 2014-го року). Зараз 4-ро дітей неповнолітні (15,13,8,2 роки), є посвідчення багатодітної сімʼї.
Чи правомірно на кордоні вимагати у мене довідку ТЦК, якщо я знятий із військового обліку (надіюсь законом не передбачено «поновлення даних» для знятих з обліку, чи є таке прописано в законі?).
Я можу піти за довідкою ТЦК по «відстрочці» по багатодітності, але вважаю це порушенням законодавства. Відвідування ТЦК може призвести до зловживання та подальшого порушення моїх прав, як от нова зарахування «на облік», з якого я знятий в 2014-му.

Літом планую повезти дітей на оздоровлення за кордон.
То чи достатні мої документи (є військово-обліковий квиток з відміткою, і посвідчення багатодітної сімʼї (діти всі мої і шлюб давно без розлучень)?

09.01.2024 13:54 281

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
53 отзывы (53 +) (0 -)
Консультации: 147
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня. 

Ситуація з перепусткою на кордоні України змінюється дуже стрімко і дії прикордонників не завжди відповідають вимогам чинного законодавства, на жаль. 

Наприкінці 2023 року прикордонники почали відмовляти у виїзді через відсутність підтвердження наявності відстрочки від призову на військову службу. Правилами перетину кордону такий документ не передбачений. Тобто, протиправні відмови у перетині кордону через відсутність військово-облікового документу та підтвердження підстави для відстрочки від призову, є незаконними. 

Якщо Ви знятий з військового обліку, то Ви не є військовозобов'язаним і на Вас не розповсюджуються обов'язки військовозобов'язаних і призовників. Відповідно, Ви не є суб'єктом будь-яких військових адміністративних правопорушень і будь-яких інших правопорушень а також в цілому відповідальності, яка пов'язана з порушенням правил військового обліку, призову та мобілізації. 

Закон не містить вимог щодо "оновлення даних" для осіб, які зняті з обліку.

При перетині кордону Вам необхідно мати підтвердження того, що Ви зняті з обліку, свідоцтва про народження дітей та посвідчення багатодітної сім'ї. Бажано, про всяк випадок, свідоцтво про шлюб.

З приводу виїзду закордон влітку 2024 року - говорити ще рано. Наразі готується новий законопроект про мобілізацію та військовий облік, який, можливо, змінить всі можливі та неможливі правила. 

У разі, якщо Ви будете мати додаткові запитання - прошу зверніться у Телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram