Питання про помилковій сплаті ЄСВ за працівників.

Доброго дня.

Проконсультуйте будь ласка з наступного питання.
Я ФОП на загальній системі, з 2 найманими працівниками. І зробив таку помилку, що за кожний місяць 4 кварталу , сплачував ЄСВ за працівників з фактично нарахованої заробітної плати, яка була інколи менша за мінімільну ЗП, по причині не відпрацювання місячної норми годин. Я мав сплачувати мінімальний ЄСВ 1474 грн за одного працівника, а по факту сплати суми були трохи менші.
Як виправити дану ситуацію. Чи можна доплатити зараз ту різницю. І як правильно вказати у єдиній звітності за працівників.
09.01.2024 17:21 166

Консультация исполнителя

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
На портале: 5 лет
59 отзывов (59 +) (0 -)
Консультации: 214
Топ 3 специализации:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

    Вітаю!

    Скоріш за все, Ви єдиний звіт за 4 квартал ще не подавали, а тому відображайте у звіті правильні суми (не ті, що сплатили, а ті, що підлягали сплаті): працівники, яким доплачується ЄСВ до мінімального, відображаються у Додатку 1 до об'єднаного звіту двома рядками: перший - як звичайно, з фактично нарахованим доходом та ЄСВ з фактично нарахованого доходу, а у другому рядку у графі "09. Код типу нарахувань" вказуєте "13", що означає суму різниці між pозміром мінімальної зарплати та сумою фактично нарахованої зарплати за місяць, у графі "22. Ознака неповного робочого часу" вказуєте "1", тобто "так", у графі 18 вказуєте суму різниці мiж розміром мінімальної зарплати тa фактично нарахованим доходом за місяць, а у графі 20 вказуєте донараховану суму ЄСВ з цієї різниці.

    Все це справедливо якщо Ваші працівники оформлені у Вас за основним місцем роботи, а не за сумісництвом. Й  доплатіть цю різницю вже зараз, з формулюванням: "101 сплата єдиного внеску за жовтень-грудень 2023 р."

    Що стосується штрафних санкцій у разі своєчасно несплачених / несвоєчасно сплачених сум єдиного внеску, то їх нарахування здійснюється виключно при перевірці контролюючим органом. Тож самостійно цього зробити не можна.

    Якщо є уточнення з цього питання, пишіть audit.niko@gmail.com

    З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram