Виїзд батька з повнолітнім сином інвалідом 2 групи

Добрий вечір, маю 2 групу інвалідності, з дитинсва. Маю потребу поїхати закордон із батьком. За законом, маємо право на перетин кордону (Абзац 1, пункт 6 постанови кабміну 57) маючи закордонні паспорти, свідоцтво про народження і прописку за однією адресою. Ніяких довідок з тцк закон не вимагає, в правилах перетину кордону таких документів не передбачено. Як себе поводити на кордоні, в разі відмови чим апелювати?
13.01.2024 18:32 354

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 760

Вітаю!

1.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

Документів, що підтверджують інвалідність (один з них):

  • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

ВАШ БАТЬКО ПОВИНЕН МАТИ ОФОРМЛЕНУ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ НА ПІДСТАВІ УТРИМАННЯ ПОВНОЛІТНЬОЇ ДИТИНИ-ІНВАЛІДА. 

ххххххххх

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

ПРАВИЛА

перетинання державного кордону громадянами України

2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, за наявності свідоцтва про її народження та документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій);

ххххххх

В РАЗІ ПОТРЕБИ, ВИ ПОВИННІ ДОВЕСТИ, ЩО ВАШ БАТЬКО ЦЕ ОСОБА, КОТРА ВАС УТРИМУЄ.

Встановлення факту перебування особи на утриманні має юридичне значення для отримання відстрочки від мобілізації та перетину кордону. 

Факт перебування фізичної особи на утриманні, заінтересована особа має вирішити у декілька способів: по-перше, особа має право звернутися до органів та організацій за отриманням Довідки про підтвердження факту перебування особи на утриманні; по-друге, подати заяву до суду про встановлення факту, що має юридичне значення, в порядку окремого провадження.

У разі, якщо встановлення юридичного факту пов'язане з вирішенням спору про право, заінтересована особа має звернутися до суду в порядку позовного провадження (абзац 3 пункту 3 постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 № 5 “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”, ст.ст. 315-318 ЦПК України). Наприклад, встановлення права на пенсію військовослужбовця у зв’язку із знаходженням на утриманні.

Предметом доказування є:

  • мета встановлення факту знаходження особи на утриманні.
  • відсутність можливості встановити факт знаходження особи на утриманні через відповідні організації, органи місцевого самоврядування (в позасудовому порядку);
  • наявність заробітної плати, стипендії, пенсії у заявника і її співвідношення з доходами особи, якій надається допомога;
  • непрацездатність заявника.

Приблизний перелік необхідних доказів

  1. докази, які підтверджують факт перебування заявника на утриманні особи(документи, акти, листи ділового і особистого характеру, які містять відомості про перебування заявника на утриманні);
  2. докази, які встановлюють, що надані заявнику матеріальні засоби є основним ї постійним джерелом його існування (корінці поштових переказів, листи та інші документи, які свідчать про одержання заявником грошей або іншої допомоги від годувальника);
  3. довідка житлово-експлуатаційної організації або сільської Ради про те, що заявник звертався до них за одержанням документа про перебування на утриманні померлого, але йому у цьому відмовлено (через відсутність відомостей про утримання або на тій підставі, що заявник не був на утриманні);
  4. документи, які свідчать про те, що заявник є членом сім’ї померлого (копія свідоцтва про шлюб, народження, усиновлення та ін.);
  5. документи, які встановлюють, що заявник був неповнолітньою або непрацездатною персоною, не був членом сім’ї спадкодавця, але перебував на утриманні спадкодавця не менш як п’ять років та одержував від спадкодавця матеріальну допомогу, що була для нього єдиним джерелом засобів для існування(копія свідоцтва про народження, довідка про інвалідність, інші письмові докази), якщо встановлення факту перебування на утриманні необхідне для оформлення права на спадщину;
  6. копія свідоцтва про смерть годувальника чи повідомлення військкомату;
  7. покази свідків ( ЦПК України);

Заява (з додатками) подається у примірниках в залежності від кількості учасників провадження.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи (доказами можуть бути : пояснення сторін, третіх осіб та їхніх представників, письмові докази, речові докази, покази свідків, висновки експерта).

2.

ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ РАХУВАТИ, ЩО ЗАБОРОНА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ПОРУШУЄ ПРАВА ВАШОГО БАТЬКА, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ ЗАБОРОНИ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про прикордонний контроль

Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

ПЕРШИМ КРОКОМ, ВІДМОВУ В ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ ПОРЯДКУ. 

Вимоги до звернень:

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про звернення громадян

від 2 жовтня 1996 року

(Витяг)

Стаття 5. Вимоги до звернення

Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об'єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

Звернення може бути усним чи письмовим.

Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв'язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

Звернення про надання безоплатної правової допомоги розглядаються в порядку, встановленому законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги.

ЗРАЗОК ОСКАРЖЕННЯ

НАЧАЛЬНИКУ __ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ

Державної прикордонної служби України

від___

(П.І.Б., громадянство, дата народження,

реквізити паспортного документу)

___

___

___

___

(адреса проживання)

Заява

Прошу Вас скасувати рішення від __.__.2024 року про відмову мені в перетині державного кордону.

Прошу Вас надати інформацію про можливе існування відносно мене тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

Додаток на ___ аркушах.

1. ___

(ксерокопія документа, який посвідчує особу)

2.

___ ___

(дата) (підпис)

Хххх

Статьей 55 Конституции Украины каждому предоставляется право на обжалование решений, действий либо бездеятельности органов государственной власти. Рассмотрение дел об обжаловании незаконных решений осуществляется по правилам, установленным Кодексом административного судопроизводства Украины (КАСУ).

При зверненні до адміністративного суду краще скористатися послугами адвоката на місці.

Відмова в перетині кордону територіально підсудна суду, який знаходиться там, де пункт пропуску.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram