Чи може не власник бути в правлінні ОСББ?

Доброго

1) На установчіх зборах мешканці вибрали в правління ОСББ людину, яка не є власником. В дійсному статуті нема ніяких обмежень стосовно цього.
Чи потрібна йому в цьому випадку якась довіренність від власника?

2) чи можно статутом встановити обмеження, що членом правління можут бути тільки люди які не перебувають закордоном. Наприклад, якщо більше 365 днів закордоном, то автоматично складаються повноваження.
25.01.2024 14:17 258

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 460
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1. Чи може не власник бути в правлінні ОСББ? - ні, не може. Відповідно до статті 1 Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку" (далі - Закон):

об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - об’єднання) - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна;

представник співвласника - фізична або юридична особа, яка на підставі договору або закону має право представляти інтереси співвласника;

Статтею 10 Закону встановлено, що органами управління об'єднання є загальні збори об’єднання, правління, ревізійна комісія об'єднання.

Вищим органом управління об'єднання є загальні збори. Загальні збори скликаються та проводяться в порядку, передбаченому цим Законом для установчих зборів з урахуванням положень цієї статті. Ініціатором загальних зборів є правління об’єднання або ініціативна група, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежитлових приміщень.

Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами.

Для керівництва поточною діяльністю об'єднання обирається правління. Правління має право приймати рішення з питань діяльності об'єднання, визначених статутом. Правління є виконавчим органом об'єднання і підзвітне загальним зборам. Порядок обрання та відкликання членів правління, їх кількісний склад та строки обрання встановлюються загальними зборами.

ОТЖЕ, правління обирається саме серед власників квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку (тобто, серед членів ОСББ). 

2. На установчіх зборах мешканці вибрали в правління ОСББ людину, яка не є власником. В дійсному статуті нема ніяких обмежень стосовно цього. - таке рішення суперечить законодавству.

3. Чи потрібна йому в цьому випадку якась довіренність від власника? - лише власник може бути обраний членом правління, при цьому представник співвласника на підставі нотаріально посвідченої довіреності має право представляти інтереси співвласника/члена правління.

4. чи можно статутом встановити обмеження, що членом правління можут бути тільки люди які не перебувають закордоном. Наприклад, якщо більше 365 днів закордоном, то автоматично складаються повноваження. - ні, такі положення статуту суперечитимуть законодавству. Державний реєстратор буде зобов'язаний відмовити у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів на підставі пункту 5 частини першої статті 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/755-15#Text):

5) документи суперечать вимогам Конституції та законів України;...
Крім того, участь у засіданнях правління можна приймати дистанційно з використанням технічних засобів електронних комунікацій у режимі відеоконференції. Єдиний законний спосіб - провести загальні збори та обрати новий склад правління.
Всього найкращого!
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram