Обмін податковою інформації між країнами

Вітаю

Є 2 ситуації:

1. Громадянин України- вже можна вважати резидентом Польщі адже має оформлену самозайняту особу,  в нього відкриті рахунки в польському банку з травня 2022року. Також є рахунок в українському банку відкритий ще в 2018 року, станом на сьогодні залишок по цьому рахунку складає 35 000 євро. На польських рахунках менше 200 000 тис. Питання: чи буде обмін між державами податковою інформацією, та колии такий обмін відбудеться. Які наслідки з обох країн?

2. Пенсіонер, громадянин України отримує укрїнську мінімальну пенсію на банківський рахунок в Україні, выдкритий в 2019 роцы та є біженцем в Німеччині. Відповідно отримує там соціальну допомогу. Чи буде обмін між податковою країни, в які строки та якы наслідки?
Заздалегідь дякую

25.01.2024 21:48 313

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
725 отзывов (724 +) (1 -)
Консультации: 1902
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Доброї ночі

Так,  з приєднянням України до системи автоматичного обміну податковою інформацією CRS, підзвітні  рахунки  резидентів ( в тому числі фізичних осіб) будуть збиратися та обмінюватися з країнами іноземних юрисдикцій , які також є підписантами багатосторонної угоди CRS в межах процедур, що визначені цими стандартами. Але, не всі рахунки резидентів країн підписантів  будуть підпадати під звітні, а значить автоматично передаватися (обмінюватися) між країнами. Мета цього збору та передачі/обміну інформації є  контроль великих статків та/або неоподаткованого доходу,  з метою запобігання уникнення від оподаткування доходів в країнах резидентства та/або походження таких доходів.

Україна наразі ще перебуває в стані імплеметації цих правил. Для цього були прийняті зміни в діюче законодавство: зокрема прийнята ст. 39-3 Податкового кодексу , та перехідні положення п.53-1.3. підрозділу 10 розділу ХХ  Податкового кодексу (див. за посиланням:Податковий кодекс України | від 02.12.2010 № 2755-VI (rada.gov.ua) , прийнятий Наказ Мінфіну 26.05.2023  № 282 ( Про затвердження Порядку застосу... | від 26.05.2023 № 282 (rada.gov.ua) 

Наразі приєднання до системи передбачає збір інформації банками (які є підзвітними фінансовими установами) про  наявність підзвітих рахунків своїх клієнтів, яка в подальшому передається в Державну податкову службу (ДПСУ). Такий збір буде відбуватися в декілька етапів:

Банки (фінансові установи) які є підзвітними в цілях CRS до 31.12.2023р. мають стати на спец облік в податкових органах (згідпо п.53-1.3. підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу). Банки мають провести належну перевірку своїх клієнтів: 

По існуючим рахунки з залишком  станом на 30.06.2023р.  понад 1 млн. доларів США (великою вартістю) в термін до  31.12.2023р., менше 1мнл. доларів США (низькою вартістю) в термін до 31.12.2024р.

Згідно п. 13 та п. 14 Розділу 3 Наказу Мінфіна ( Про затвердження Порядку застосу... | від 26.05.2023 № 282 (rada.gov.ua)

13. Термін «Рахунок з Високою Вартістю» означає Існуючий Рахунок Фізичної Особи із сукупним залишком або вартістю, що перевищує еквівалент 1 000 000 доларів США, розрахований у гривні станом на 30 червня 2023 року або 31 грудня 2023 року, або 31 грудня будь-якого наступного року.

14. Термін «Рахунок з Низькою Вартістю» означає Існуючий Рахунок Фізичної Особи із сукупним залишком або вартістю на 30 червня 2023 року, що не перевищує еквівалент 1 000 000 доларів США, розрахований у гривні.

Далі, після комплексної перевірки банками (фін установами) яка включає в себе перевірку місця проживання, в тому числі за кордоном з метою визначення резидентського статусу в країнах іноземних юрисдикцій, банки надають оцінку чи є рахунок підзвітним в цілях автоматичного обміну. Якщо у банку виникає підозри що у клієнта є альтернативне резидентство (не України), наприклад: він здійснює  покупки за кордоном, систематично  оплачує послуги  Інтернет/мобільний/комунальні послуги за кордоном, це означає що він можливо має постійне місце проживання за кордоном, та можливо має резидентський статус в цій країні. Адже це є підставою для належної перевірки банком, який  надсилає такому клієнту анкету самостійної оцінка з питаннями, на які клієнт має надати правдиву інформацію щодо свого резидентства в іноземній юрисдикції. Якщо банк має всі підстави вважати клієнта резидентом іншої країни, то його рахунок стає підзвітним та відповідна інфомація має надсилатися в ДПСУ.

Так, за перший звітний період ( а це з 01.07.2023 року) інформацію по звітним рахункам надсилаються в податкову до 01.07.2024року по рахункам з високою вартістю або ( відкриті з 01.07.23року незалежно від залишку), та до 01.07.2025 року по рахункам з низькою вартістю. Податкова визначає резидентський статус власників підзвітних рахунків в тому числі за інформацією що подається банками в податкову, та далі така податкова інформація підпадає під автоматичний обмін з відповідною країною учасницею CRS. За перший звітний період, тобто з 01.07.2023 року по 31.12.2023р. по рахункам з великою вартістю обмін має здійснитися до 30.09.2024р., з низькою вартістю  до 30.09.2025р.

Отже, не всі рахунки підпадають під автоматичний обмін, а тільки за якими є достатні дані вважати певного клієнта банку резидентом іноземної країни яка включена в перелік країн учасниць CRS. Така інформація має надаватися клієнтом самостійно (в більшості договорів в банках такий обов'язок вже передбачається), або в анкеті самостійної оцінки клієнта щодо визначення його резидентського статусу, або банк дізнається про такий статус в результаті власної належної перевірки. 

Щодо Ваших питань:

1. Ситуація

В Вашій ситуації першу належну перевірку звісно що ймовірніше проведе польський банк, і Ваше альтернативне резиденство його в силу Вашого громадянства буде достатньо легко  виявити. Ваш рахунок є звітним і так.  Польща перейшла на CRS набагато раніше, і тому першим звітним періодом буде весь 2023рік.

Щодо будь-яких наслідків для Вас не хвилюйтеся взагалі. 

Згідно п. 53-1.4. підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, Не вважається податковою інформацією, яка може бути використана контролюючим органом для визначення суми податкових зобов’язань платника податків, інформація, отримана контролюючим органом від іноземних компетентних органів відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та яка стосується фінансового рахунку або рахунків громадянина України, відкритих у фінансових установах іноземних юрисдикцій, якщо сукупний залишок або вартість усіх фінансових рахунків, власником яких є одна особа - громадянин України, не перевищує еквівалент 250 тисяч доларів США станом на 31 грудня календарного року, який припадає на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX.

Тобто, рахунок в іноземних юрисдикціях вартістю до 250 тис. доларів США станом на 31 грудня року який припадає в період  дії правового режиму воєнного стану НЕ вважається податковою інформацією для української податкової, а тому такий дохід не буде підлягати оподаткуванню за українським законодавством.

Крім того, Ви сплачуєте податки в іноземній державі (в Польщі), з якою у нас є угода про уникнення подвійного оподаткування, Ви зможете врахувати сплачені податки в іноземній країні та відповідно зменшити  на цю суму податковий обов'язок в Україні. Але за певною процедурою. Для цього необхідно отримати довідку від іноземної країни про сплачені податки, та задекларувати дохід за українським законодавством, та надати заяву із довідкою про сплачені податки за кордоном для реалізації угоди про уникнення подвійного оподаткування.

Але, звісно при умові що Ви є податковим резидентом України. Якщо Ви не проживаєте з 2022року в Україні, не маєте ФОП в Україні,  Ви орендуєте житло /у Вас є постійне місце проживання, то з позиції податкового резиденства, Ви є резидентом Польщі, а не України. А тому, звітувати в Україні про отримані доходи від підприємницької діяльності за кордоном Ви не зобов'язані.

Інше питання з українським банком. Справа в тому, що у Вас рахунок відкритий ще в 2018 році , а тому автоматично під звітний рахунок він не підпаде,  та  його залишок складає менше 1 млн. доларів. А отже, він попаде в обмін з Польщею вже в 2025 році. Якщо Ви не хотіли би щоб Ваш  залишок на рахунку вже станом на 31.12.2024 рік пішов в обмін до 01.07.2025 року, Ви можете вивести всі кошти з цього рахунку / або зняти готівкою. Ще є деякі варіанти, можете звернутися я Вас проконсультую. Банк в Польщі  залишок не побачить. 

2. Ситуація

Тут взагалі все просто. Людина має пенсійний рахунок в Україні та соціальний рахунок в Німеччині, і з великою ймовірністю обидва рахунки не будуть підзвітними. 

Так, в стандартах CRS (які глобально однакові для всіх країн-учасниць) є таке  поняття як "виключні рахунки" тобто рахунки з низьким ризиком, це зокрема:

-Пенсійні та накопичувальні рахунки

-Інші рахунки з пільговим оподаткуванням

-Строкові договору страхування житти

-Рахунки щодо розпорядження спадковим майном

-Рахунки умовного зберігання (Escrow)

-Депозитні рахунки 

-Інші рахункі з низьким рівнем ризику (тобто, які не викликають підозр у банків в рамках фінансового моніторингу, тож тут вже оцінка буде відбуватися з урахування Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення")

Я  вивчала внутрішні стандарти CRS таких країн як Німеччина, Швейцарія, Австрія, за якими виключні рахунки (як рахунки з низьким ризиком) не підпадають під звітні рахунки взагалі, та відповідно не йдуть на обмін між країнами. А отже, скоріше за все Україна не буде взагалі розкривати інформацію Німеччині ( адже рахунок є виключним), та навпаки, Німеччина ймовірно не буде розкривати інформацю Україні, адже рахунок для соц виплат також є рахунком низького ризику, тобто є виключним. 

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram