Порядок дій щодо ВЛК

Доброго дня! Ситуація наступна. Я військовозобов`язаний, на руках маю обліково-послужну картку (в якій зазначено -замість військового квитка), права на відстрочку немає. Необхідно терміново отримати належний військово-обліковий документ.
Питання наступні:
1. На що я можу розраховувати на ВЛК з такими діагнозами: розповсюджений остеохондроз, межхребцеві протрузії та грижі (більш детально у вкладеннях), радікулопатія С5-С6 та L5-S1, абсолютний стеноз хребцевого каналу С5-С6 та L5-S1, м`язово-тонічний синдром, корінцевий біль, нейрогенна переможна кульгавість. Лікуюсь з липня минулого року, про що є відповідні записи у медичній картці.
2. Нейрохірург направляє на хірургічне лікування межхребцевої грижі. Після такої операції, на який термін, я правило, ВЛК надає тимчасову непридатність? Чи видадуть на цей період належний військовий документ або будуть тягнути до остаточного рішення ВЛК?
3. Чи маю право на встановлення інвалідності за результатом подібної операції? Якщо так, то як подати документи на МСЕК без належного військового документу?
4. Чи може підприємство мене забронювати, на підставі тимчасового посвідчення військовозобов`язаного (наприклад якщо я таки його отримаю) у якому буде зазначено, що я тимчасово непридатний.
5. На підставі зазначеного вище, як правильно мені поступити, щоб отримати належний військовий документ та не бути мобілізованим?
Дякую
30.01.2024 18:09 1189

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 756

Вітаю!

1.

Я Вам відповім з юридичної точки зору. 

Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

хххххххх
Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08
1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

РОЗКЛАД

хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

до військової служби

Стаття 64.
Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).
Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

а) зі значними порушеннями функцій: 

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій:

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій:

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

Додаток 2
до Положення
про військово-лікарську експертизу
в Збройних Силах України
ПОЯСНЕННЯ
щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

Стаття 64.

До пункту "а" належать:

інфекційний спондиліт з частими (два та більше разів на рік) загостреннями, значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності;

травматична спондилопатія (хвороба Кюммеля);

спондилолізний спондилолістез III - IV ступенів (зміщення більше ніж наполовину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом;

деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II - III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом;

корпородез або спондилодез хребта за наявності кейджу будь-якого типу та транспедикулярної конструкції.

До пункту "б" належать:

остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

інфекційний спондиліт з нечастими загостреннями (1 раз на рік та рідше);

поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

стан після вилучення міжхребцевого диска (для обстежуваних за графою I Розкладу хвороб).

До пункту "в" належать:

фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остеохондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

Ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням. Тільки сукупність клінічних та рентгенологічних ознак обмеженого деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу в поєднанні з неврологічними розладами дають підставу для застосування пункту "в" цієї статті щодо військовослужбовців за контрактом, які оглядаються за графами II - III Розкладу хвороб.

Для незначного порушення функції хребта характерні рухові та чутливі порушення, які проявляються неповною втратою чутливості в зоні одного невроміра, втратою або зниженням сухожилкового рефлексу, зниженням м'язової сили окремих м'язів кінцівки при загальній компенсації її функції.

ххххх

ВАШІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ  ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ,  КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

НАЯВНІ У ВАС МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ ВЛК БЕРЕ ДО УВАГИ,  АЛЕ ВОНИ НЕ Є ВИЗНАЧАЛЬНИМИ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕННЯ ПРО ВАШУ ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ. 

Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

2.

Тимчасове посвідчення видається військовозабовязани тільки після проходження ВЛК та оформлення Довідки ВЛК. 

Коли Довідка буде оформлена (до операції чи після) вирішує ВЛК. 

3.

Інвалідом є особа зі стійким розладом функцій організму, зумовленим захворюванням, наслідком травм або з уродженими дефектами, що призводить до обмеження життєдіяльності, до необхідності в соціальній допомозі і захисті.

Інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.

Медико-соціальна експертиза визначає ступінь обмеження життєдіяльності людини, причину, час настання, групу інвалідності, сприяє проведенню ефективних заходів щодо профілактики інвалідності, реабілітації інвалідів, пристосування їх до суспільного життя.

Цій експертизі підлягають особи, які втратили здоров’я внаслідок захворювання, травм та уроджених дефектів, що обмежує їх життєдіяльність, а також особи, які за чинним законодавством мають право на соціальну допомогу, компенсацію втраченого заробітку або звільнення від виконання відповідних обов’язків тощо.

Крім того, зазначена експертиза виявляє компенсаторно-адаптаційні можливості особи, реалізація яких сприятиме функціональній, психологічній, соціальній, професійній реабілітації та адаптації інваліда.

Залежно від ступеня втрати здоров’я інвалідність поділяється на три групи (I, II та III). Причинами інвалідності є: загальне захворювання, трудове каліцтво, професійне захворювання, інвалідність з дитинства; для військовослужбовців - поранення, контузія, каліцтво, одержані при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби, чи захворювання, пов’язане з перебуванням на фронті, або каліцтво, одержане внаслідок нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, чи захворювання, не пов’язане з перебуванням на фронті, а в спеціально передбачених законодавством випадках - захворювання, одержане при виконанні обов’язків військової служби. Законодавством України можуть бути встановлені й інші причини інвалідності.

Як оформити інвалідність: інструкція

  1. Обстежтеся в сімейного лікаря. Після цього група лікарів має зробити запис у медичній картці пацієнта, а також у формі 088/о Направлення на медико-соціально-експертну комісію (МСЕК). ЇЇ має заповнити сімейний або головний лікар і внести до форми інформацію про пацієнта, його хворобу та причини надання інвалідності.
  2. Пройдіть лікарсько-консультативну комісію. Далі вас направлять на медико-соціальну експертизу. Експертиза має відбутися протягом п’ятьох робочих днів — відколи ЛКК надіслала направлення пацієнта. Експертиза надає необхідний план лікування і реабілітації.
  3. Після цього МСЕК ухвалює рішення (протягом 5 робочих днів).

Які документи потрібно подавати у МСЕК

  1. Заповнену форму направлення 088/о. Вона має бути підписана головою та членами ЛКК з печаткою лікувального закладу.
  2. Паспорт та копію.
  3. Медичну карту амбулаторного хворого.
  4. Оригінали всіх документів, які вписані у форму 088/с.
  5. Оригінали рентгенологічного обстеження та лабораторні аналізи. Діагноз хворого за основним захворюванням має бути описаний у виписці з історії хвороби.

ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ВИЗНАЧАТИ ГРУПУ ІНВАЛІДНОСТІ. 

4.

МАЮЧИ  ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО ВАС МОЖУТЬ ЗАБРОНЮВАТИ.

5.

ОТРИМАТИ ТИМЧАСОВЕ ПОСВІДЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНОГО ВИ МОЖЕТЕ В ТЦКСП ПІСЛЯ ПРОХОДЖЕННЯ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ. 

ОТРИМАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ВИ БУДЕТЕ МАТИ ПРАВО ПРИ НАЯВНОСТІ ПІДСТАВ ( У ВАШОМУ ВИПАДКУ,  ЦЕ ЗА МЕДИЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram