Одруження без присутності військовослужбовця

Доброго дня!

Підкажіть, будь ласка, по крокам (і необхідні документи), як укласти шлюб в умовах, коли військовослужбовець не може особисто з`явитися в РАЦС. Читав, що необхідно писати заяву на командира, тому питання - чи можна уникнути участі будь кого з командирів? Чи можливо все зробити через ДІЮ так, щоб в РАЦС з`явилася тільки наречена?

Дякую.

13.02.2024 12:21 198

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Постановою Кабінету Міністрів України № 213 від 07.03.2022 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» регулюється питання  реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану та визначається особливий порядок державної реєстрації шлюбу для військовослужбовців ЗСУ. 

Зокрема, врегульовано порядок проведення відділами ДРАЦС державної реєстрації шлюбу військових як у присутності обох наречених, одного з них, так і за їхньої відсутності.

Відповідно до зазначеної Постанови КМУ, згода військовослужбовця на шлюб може підтверджуватися одним із таких документів:
- заявою військовослужбовця про державну реєстрацію шлюбу, яка передається командиру для подальшого передання до відділу державної реєстрації актів цивільного стану;
- актом про укладення шлюбу, який складається командиром військовослужбовця;
- актом керівника закладу охорони здоров’я у випадку, якщо військовий в такому закладі перебуває або працює. 

Для того, щоб укласти шлюб дистанційно, тобто без присутності  військовослужбовця, необхідно подати відповідну заяву безпосередньому командиру. В заяві обов’язково зазначаються відомості про себе та наречену - прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження, громадянство. Ця заява одночасно є  підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу.

Далі командир у свою чергу засвідчує справжність підпису на заяві та надсилає її до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченою або до іншого відділу ДРАЦС. 

За можливостю військовослужбовець може бути присутнім під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку. 

Окрім цього,  факт реєстрації шлюбу може засвідчуватись актом про укладення шлюбу, який складається безпосереднім командиром військовослужбовця. При цьому акт може складатися без особистої присутності одного чи обох наречених, але з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із наречених, хто відсутній, або з обома відсутніми нареченими. Акт має містити відомості про дату та місце його складення, прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження обох наречених, їх громадянство, а у разі обрання прізвища одного із них або приєднання до свого прізвища прізвища іншого - відомості про обране прізвище, а також відомості про прізвище, власне ім’я та по батькові, дату народження двох свідків із проставленням останніми власних підписів.

Актовий запис про шлюб складається відділом державної реєстрації актів цивільного стану в день отримання заяви про державну реєстрацію шлюбу від військовослужбовця.

Отже, якщо військовослужбовець не має можливості особисто подати заяву на реєстрацію шлюбу до відділу РАЦС та не може бути присутнім при державній реєстрації шлюбу, то провести таку процедуру можливо виключно при зверненні до командування військової частини із заявою про реєстрацію шлюбу або для складання акту про укладання шлюбу. Тобто, передбачено два варіанта укладання шлюбу - на підставі заяви військового або на підставі акту про укладання шлюбу і ці варіанти реалізувати без участі командира неможливо, на жаль. 

До заяви про реєстрацію шлюбу або для складання акту потрібно долучити копії паспортів обох наречених, витяг або інформаційну довідку про зареєстроване місце проживання, документ про сімейний стан (при наявності попереднього шлюбу). 

Що стосується реєстрація шлюбу через застосунок "Дія" - в такий спосіб можливо лише подати заяву, але зареєструвати шлюб можна лише у відділі ДРАЦС за особистої присутності наречених або за присутності тільки нареченої при використанні окремого механізму реєстрації шлюбу для військовослужбовців, про який зазначено вище, тобто на підставі заяви або акту через командування в/ч. Якщо обидва наречених подадуть заяви через "Дію", то це передбачає, що вони разом повинні бути на реєстрації шлюбу, з’явитися на реєстрацію одній нареченій не можна в цьому випадку. 

Якщо військовослужбовець з якихось причин не бажає звертатися до командування для проведення цієї процедури, то він має право звернутися до командира з рапортом на відпустку за сімейними обставинами. У рапорті зазначаються обставини, кількість діб, адреса проведення відпустки та додаються документи, що підтверджують необхідність надання відпустки за сімейними обставинами. У разі, якщо заяву про реєстрацію шлюбу військовий подасть через "Дію", то результат прийняття цієї заяви та інформація про дату реєстрації шлюбу надійде на електронну пошту та в кабінет "Дія". Таким чином, цей документ буде підтверджуючим документом для військового про необхідність отримання відпустки за сімейними обставинами. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!



Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram