Відповідальний за електрогосподарство, інструктаж з електробезпеки на І групу

Заклад освіти. (Початкова школа, 65 працівників, 600 учнів).
Чи потрібно призначати відповідального за електрогосподарство?
Відповідно до вимог, це має бути особа, що має IV групу з електробезпеки.
Якщо в школі немає такої особи (є особа з ІІІ групою з електробезпеки), як бути в такій ситуації.
Також, чи потрібно для всіх працівників проводити інструктаж з присвоєнням І групи з електробезпеки? Якщо так, то знову питання - хто може в такій ситуації його провести, якщо немає відповідального за електрогосподарство.
Чи директор як відповідальна особа має призначити себе відповідальною за електрогосподарство і видати письмове розпорядження особі ще є в штаті з ІІІ групою з електробезпеки для проведення інструктажу?

13.02.2024 16:40 215

Консультация исполнителя

Роксолана Вороніна
Юрист
На портале: 1 год
11 отзывов (11 +) (0 -)
Консультации: 23

Доброго вечора. 

Питання електробезпеки регулюють "затверджені Наказом Держнаглядохоронпраці України 09.01.98 N 4 (далі - Правила) та "Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів" затверджені наказом Міністерства палива та енергетики від 25.07.2006  № 258 (у редакції наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості 13.02.2012  № 91) (далі - Правила 2) (в тому числі електробезпеку в закладі освіти (початковій школі).

Відновідно до цих правил:

1. Чи потрібно призначати відповідального за електрогосподарство?


Так, потрібно призначити особу відповідальну за електрогосподарство та особу, яка буде її заміщати *, а також має бути пройдене навчання по електробезпеці у навчальному центрі Держпраці. Відповідальна особа повинна мати:

- IV групу (електроустановки напругою до 1 кВ);

- V групу (електроустановки напругою понад 1 кВ).


*якщо потужність електроустановок не перевищує 10 кВт, можна не призначати того, хто заміщатиме відповідального за електрогосподарство

АБО (!) укласти договір на обслуговування з спеціалізованою організацією:

- у разі економічної недоцільності створення електротехнічної служби (відділу, групи) електроустановки споживача передаються за договором на обслуговування спеціалізованій організації (п. 1.6. Правил 2).

Має значення якої напруги ваші електроустановки до 1 кВ чи понад 1 кВ. Від цього залежать вимоги до відповідального.

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також стаж роботи за цим напрямом:
• для особи з повною вищою освітою (з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст, магістр) — не менше 1 року;
• для особи з неповною та базовою вищою освітою (з освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст, бакалавр) — не менше 2 років.


У разі використання електроустановок ІІ та III категорій з надійності електропостачання на напругу до 1 кВ відповідальним за електрогосподарство дозволено призначати особу з числа працівників, які мають групу з
електробезпеки не нижче IV та стаж роботи:
• з професійно-технічною освітою за відповідним напрямом (спеціальністю) — не менше 3 років;
• з повною загальною середньою освітою, яка пройшла спеціальну підготовку, — не менше 4 років.


Законодавство передбачає, що виконувати обовʼязки відповідального за електрогосподарство, або його заступника (замісника), може особа за сумісництвом.

 

2. Відповідно до вимог, це має бути особа, що має IV групу з електробезпеки.
Якщо в школі немає такої особи (є особа з ІІІ групою з електробезпеки), як бути в такій ситуації?

Звернутися до навчального центру Держпраці для присвоєння чергової групи з електробезпеки (ІV) працівнику, який зараз у вас має ІІІ групу і тоді призначити його відповідальним (звісно, якщо цей працівник відповідає іншим вимогам щодо відповідального та напруга вашої електроустановки до 1 кВ).

3. Також, чи потрібно для всіх працівників проводити інструктаж з присвоєнням І групи з електробезпеки? Якщо так, то знову питання - хто може в такій ситуації його провести, якщо немає відповідального за електрогосподарство?

Законодавство не дає однозначної відповіді стосовно того, як присвоюють І групу з електробезпеки; в чому різниця між присвоєнням І групи з електробезпеки та інструктажем із електробезпеки; І групу з електробезпеки присвоюють разово чи її періодично підтверджують; який вид інструктажу оформлюють, коли присвоюють І групу з електробезпеки і т п.

Як варіант вирішити це питання так, як це передбачали раніше чинні Правила 2:

- ведення спеціального журналу з щорічними перевірками знань на І групу з електробезпеки

- зробити список професій (посад) неелектротехнічного персоналу, якому присвоюють I групу з електробезпеки

А тому відповідь - так всіх.

Для одержання групи I, немає значення посада і фах, необхідно пройти інструктаж з електробезпеки з оформленням в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці (п. 2.1.3 Правил).

Хто може провести - дивіться у відповіді на 4 питання.

4. Чи директор як відповідальна особа має призначити себе відповідальною за електрогосподарство і видати письмове розпорядження особі ще є в штаті з ІІІ групою з електробезпеки для проведення інструктажу?

- відповідальний за електрогосподарство має бути: з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку (п. 1.3.1. Правил).

*тобто з відповідною освітою, займати відповідну посаду та пройти навчання з електробезпеки у Держпраці (відділ охорони праці) 

З огляду на це директор школи не може бути відповідальним за електрогосподарство. Щодо директора в Правилах вказано наступне: зобов'язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок і для цього він повинен, зокрема, призначити відповідального за електрогосподарство відповідно до визначених вимог та забезпечити ще ряд вимог, які вказані в п. 1.3.1. цих Правил.

Відповідальний за електрогосподарство повиннен мати групу IV з електробезпеки (п. 1.3.2. Правил) або V. 

Інструктаж з електробезпеки на I групу має провадити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпорядженням,- особа зі складу електротехнічних працівників з групою III (п. 2.1.3 Правил).

Тобто відповідальний за електрогосподарство з IV групою може або сам проводити інструктаж, або дати розпорядження на його проведення іншому працівнику з відповідною електротехнічною освітою/посадою та III групою. Наприклад, на Підприємстві працює енергетик (якого призначено відповідальним; має IV групу), який своїм письмовим розпорядженням доручив техніку-електрику (має ІІІ групу) проводити інструктаж. Директор контролює всі ці процеси.

Звісно все залежить і в цьому питанні від напруги вашої електроустановки до 1 кВ чи понад 1 кВ. 

Рекомендую звернутись до Держпраці (відділ охорони праці). Там гарно дають відповідь після того, як дадуть уточнюючі питання (щодо напруги, к-сті працівників, учнів, освіти, стажу і т п). Бо з вашого питання для надання конкретних відповідей недостатньо деталей.

Сподіваюсь дала відповіді на усі ваші питання. Буду вдячна якщо залишете відгук!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram