Частина колег закордоном працюють дистанційно - як засвідчити проходження повторних інструктажів з охорони праці?

раніше ми засвідчували проходження працівниками повторних інструктажів з охорони праці через підписання журналів у форматі пдф - безкоштовним КЕПом для фіз. особи від Приватбанка чи Дія.Підпис, зберігали підписаний журнал. Але нині чоловіки відмовляються від Дія.Підпис та не бажають бути клієнтами Приватбанку. Отже, отримати безкоштовний КЕП стає складніше. Запитання - чи можна затвердити Наказом по підприємству обмін ел. листами з працівниками про їх підтвердження проходження інструктажу - як засвідчення підписання журналу з охорони праці про проходження повторного інструктажу? Щоб не ставити електронний підпис. Бо працівники закордоном. Поставити підпис в паперовому журналі не мають можливості. Як нині вирішується це питання при розслідуваннях виробничого травматизму? В судах? Що є достатнім доказом засвідчення проходження повторного навчання з охорони праці працівником?
19.02.2024 22:53 189

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
146 отзывов (146 +) (0 -)
Консультации: 739

Вітаю!

ЯКЩО УКЛАДЕНИЙ ДОГОВІР ПРО ДИСТАНЦІЙНУ РОБОТУ, ТО ЗА БЕЗПЕКУ УМОВ ПРАЦІ ВІДПОВІДАЄ ПРАЦІВНИК ( ІНСТРУКТАЖ НЕ ПОТРІБЕН).

Законодавство про працю не забороняє дистанційно працювати за межами країни громадянину України, який уклав трудовий договір з роботодавцем, що перебуває в Україні. 

Організація охорони праці при дистанційній роботі

Умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на роботодавця, крім випадків укладення між працівником та роботодавецем трудового договору про дистанційну роботу.

Частиною четвертою ст. 602 КЗпП України, зокрема, передбачено, що у разі запровадження дистанційної роботи працівник самостійно визначає робоче місце та несе відповідальність за забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці на ньому.

Водночас роботодавець повинен дотримуватися вимог законодавства, умов колективного та трудового договору і у разі потреби при запровадженні дистанційної роботи має надати працівникові необхідні для виконання роботи обладнання, програмно-технічні засоби, засоби захисту інформації та інше, а також рекомендації щодо роботи з ними.

При цьому роботодавець відповідає за безпечність і належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику.

Також, після укладення трудового договору про дистанційну роботу на роботодавця покладається обов’язок систематичного проведення інструктажу (навчання) працівника з питань охорони праці та протипожежної безпеки в межах використання таким працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем.

Такий інструктаж (навчання) може проводитися дистанційно, з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема шляхом відеозв’язку. У такому разі підтвердженням проведення інструктажу (навчання) вважається факт обміну відповідними електронними документами між роботодавцем та працівником.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram