Довіреність на представлення інтересів при продажі квартири. Чи можуть бути несподіванки?

Добрий день. Оскільки немає вільного часу, але потрібно продати квартиру, написав доручення на уповноваження довіреної третьої особи продати свою нерухомість.
Також довіреністю на представлення інересів доручив ріелтору супроводжувати цей процес.
Власне питання, чи може ріелтор цим за допомогою цього доручення вчинити будь-які шахрайські дії по відношенню до мене, або особи, якій я дав право продажу?
Чи це абсолютно типова довіреність і не варто перейматись?

Фото документів у прикріплених файлах.

21.02.2024 01:49 185

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 459
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Власне питання, чи може ріелтор цим за допомогою цього доручення вчинити будь-які шахрайські дії по відношенню до мене, або особи, якій я дав право продажу? - ні, не може.

Довіреністю чітко визначено: "БЕЗ ПРАВА ВІДЧУЖЕННЯ ВКАЗАНОГО НЕРУХОМОГО МАЙНА".

Так, відповідно до частини першої статті 237 Цивільного кодексу України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. 

Згідно частини третьої статті 238 Цивільного кодексу України представник не може вчиняти правочин від імені особи, яку він представляє, у своїх інтересах або в інтересах іншої особи, представником якої він одночасно є, за винятком комерційного представництва, а також щодо інших осіб, встановлених законом.

Підпунктом 2.1 пункту 2 глави 4 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 передбачено, що у довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику.Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

2) Чи це абсолютно типова довіреність і не варто перейматись? - вважаю, що підстав для хвилювань немає. По цій довіреності ріелтор має право лише оформлювати/отримувати документи, що будуть необхідні для відчуження (купівлі-продажу) вашої квартири, та здійснити зняття з реєстрації місця проживання.

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram