Продаж частки в КІК

Добрий день.

Маю частку в іноземній компанії (30%) в Словенії. Доходів вона не приносила. Планую продати цю частку (вартість 500євро). При цьому, я є українським резидентом (маю ФОП), але й постійно проживаю в Німеччині. Питання: що я маю робити при продажі частки. Та чи маю я подавати повідомлення про КІК і де мені сплатити податки від продажу частки.

Дякую

01.03.2024 10:44 182

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
725 отзывов (724 +) (1 -)
Консультации: 1901
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

1. Згідно до ст. 39-2 Податкового кодексу України Податковий кодекс України | від 02.12.2010 № 2755-VI (rada.gov.ua), контрольована іноземна компанія (КІК)- будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи - резидента України або юридичної особи - резидента України відповідно до правил, визначених цим Кодексом.

Тобто, обов'язок звітувати виникає у резидента України ( фізичної/юридичної особи), який володіє часткою ( або контролює іншими способами) компанію нерезидента України. 

Ознаки такого контрою передбачені п. 39-2.1.2. ПКУ, до них відносять:

якщо резидент України

володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

- володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

-окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Тільки якщо Ви володієте 50%  часткою в іноземній компанії (або  більше 10% в КІК разом з іншими резидентами УКраїни), то відповідно Ви її  контролюєте, та це означає що Ви маєте звітувати про її наявність в Україні. 

Володіти часткою означає, що Ви здійнюєте вплив на відповідну частку голосів у вищому органі управління КІК (загальних зборах) та/або отримуєте частину прибутку ( дивиденди), приймаєте рішення, отримуєте активи від діяльності та/або після ліквідації чи припинення.

Якщо  Ви володієте часткою 30% з нерезидентами України ( фізичними/юридичними особами), то обов'язку повідомляти про КІК та звітувати у Вас немає.

Напишіть мені, хто є інші учасники цієї компанії, та коли Ви придбали частку.

2. У будь-якому разі, чи володієте Ви КІК, або ні ( у розумінні п. 39-2.1.2. ПКУ) то при продажі інвестиційного активу Ви маєте прозвітувати в щорічний податковій декларації про майновий стан заповниши додаток Ф1, і я рекомендую це зробити в Україні враховуючи що наша податкова буде визначати Вас податковим резидентом через наявний ФОП в Україні. Німеччина Вас теж буде визнавати резидентом за критерієм постійного проживання, але в такому разі Ви можете зарахувати сплачений податок в Україні застосувавши правила визначені Конвенцією про уникнення подвійнного оподаткування. Крім того, треба ще дивитися який прибуток від продажу у Вас вийде з урахуванням суму витрат на придбання активу, можливо у Вас там незначна сума,  або взагалі 0 вийде до оподаткування (  у випадку, якщо Ви продаєте за стільки, скільки придбали)  (напишіть мені будемо розбиратися). Подати декларацію можливо через електронний кабінет платника. Я Вам можу з чим допомогти.

Моя ел. пошта: marina.bekalo@gmail.com 

+380966005361 Вайбер/Телеграмм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram