Продаж (відчуження) акцій Приватного акціонерного товариства

Акціонер перебуває за кордоном та вирішив продати належні йому акції, який алгоритм дій у такому випадку?
Чи діє ще переважне право акціонерів ПрАТ на придбання акцій цього товариства, що пропонуються їх власником до відчуження третій особі? (У Статуті є ще є це положення, хоча у новому ЗУ Про акціонерні товариства це положення не діє)
05.03.2024 12:06 169

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (146 +) (1 -)
Консультации: 737

Вітаю!

ВМ МАЄТЕ ПРАВО ВІЛЬНО ВІДЧУДЖУВАТИ СВОЇ АКЦІЇ.

1 січня 2023 року набрав чинності Закон України «Про акціонерні товариства» №2465-IX від 22.07.2022 р. у новій редакції. Закон України «Про акціонерні товариства» № 514-VI від 17.09.2008 р. визнаний таким, що втратив чинність. 

Новим Законом  акціонерні товариства зобов’язані привести свою діяльність, зокрема статути та внутрішні положення, у  відповідність до цього Закону до 31 грудня 2023 року.

Тепер акціонери будь-якого типу акціонерного товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів товариства;

ПОЛОЖЕННЯ СТАТУТУ, ЯКЕ ПРОТИРІЧИТЬ ЗАКОНУ НЕ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ. 

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про акціонерні товариства

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2465-20#Text

Розділ I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Стаття 1. Сфера застосування Закону

1. Цей Закон визначає порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов’язки акціонерів.

2. Порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов’язки акціонерів регулюються цим Законом...

Стаття 8. Порядок відчуження акцій акціонерного товариства

1. Акціонери товариства можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів товариства.

Розділ XIX. ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ

7. Акціонерні товариства зобов’язані привести свою діяльність, у тому числі статути та внутрішні положення, у відповідність із цим Законом до 31 грудня 2023 року.

ххххххх

ВИСНОВКИ!

1. З моменту набрання чинності Закону України «Про акціонері товариства» його публічно-правові норми стали обов’язковими до учасників корпоративних відносин незалежно від їх волевиявлення, позаяк Закон не передбачив спеціальних приписів щодо переваги приписів статутів чи інших внутрішніх положень акціонерних товариств перед його нормами до їх приведення у відповідність із Законом.


2. Наявність строку на приведення статуту у відповідність з приписами Закону означає встановлення часового проміжку для усунення неузгодженостей положень статутів із положеннями Закону, протягом якого повинні бути внесені зміни до відповідних положень, зареєстровані у встановленому порядку.


3. Статут є локальним правовим актом, який повинен відповідати закону. Співвідношення закону та статуту ґрунтується на подібних підставах, як і співвідношення закону із нормативно-правовими актами нижчої юридичної сили.

До приведення статутів акціонерних товариств у відповідність із нормами Закону України «Про акціонерні товариства» повинні застосовуватися норми Закону, які регулюють такі відносини.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram