Чи є в мене право на донарахування пенсії за минулий час (2 роки), якщо заява була подано тільки в 2024 році?

Добрий день. Звертаюсь до юристів з запитом на роз’яснення питання, щодо призначення та донарахування пенсії з моменту набуття права на дострокову пенсію за віком, в зв’язку з зменшення загального пенсійного віку.
Документ «Посвідчення громадянина(громадянки), який(яка) постійно проживає або постійно працює на території зони посиленого радіологічного контролю (Категорія 4)» серія В-П №ХХХХХХ було отримано мною ХХ листопада 1994 року.
З 1 січня 2015 року 4 зона радіоактивного забруднення була відмінена, але право на призначення дострокової пенсії особам, віднесеним до 4 категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи зберігається. Зокрема особи, які постійно проживали або працювали у зоні посиленого радіологічного контролю з моменту аварії по 31 липня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період, мають право виходу на пенсію на 2 роки раніше, за умови, що на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали у цій зоні не менше 4 років. Водночас додатково 1 рік за кожні 3 роки проживання (роботи), пенсійний вік може бути зменшений не більш ніж на 5 років.
У грудні 2021 року мені виповнилось повних 55 років. Але з початку війни в Україні, в звязку з тим що почалась військова агресія РФ до України, та на території України був оголошений військовий стан, я не мала змоги звернутись до Пенсійного Фонду та не мала можливості отримати необхідну інформацію про таке моє право виходу на пенсію за зниженням пенсійного віку.
Тому як тільки з’явилась можливість, відразу звернулась до пенсійного фонду Києво-Святошинського об’єднаного управління для отримання Консультації щодо переліку документів необхідних для отримання мною пенсії.
Всі необхідні документи мною були надані, була подана заява на призначення пенсії в січні 2024, та пенсія була призначена та Особовий рахунок № ХХХХХХХХХХ відкритий в січні 2024 року.
Станом на цю дату мені вже було повних 57 років. Тобто скорочення пенсійного віку відносно до загальноприйнятого в Україні, відбулось фактично на 3 роки.
Вважаючи на те, що початок моєї роботи в 4 зоні - 10.07.1985 року, а закінчення роботи - 28.02.1997 року, то починаючи з 26.04.1986 року я пропрацювала в 4 зоні 10 повних років та 10 місяців. Тому маю право на зменшення пенсійного віку, відносно загального пенсійного віку, на два роки та додатково на три роки (загалом зменшення пенсійного віку на пять років).
Чи я маю право на донарахуння мені пенсії з моменту набуття мною права на дострокову пенсію?

05.03.2024 15:16 158

Консультация исполнителя

Вадим Кабанець
Адвокат
На портале: 2 месяца
2 отзывы (2 +) (0 -)
Консультации: 4
Топ 3 специализации:
  • Спадкове право
  • Адміністративне право
  • Кредити банків

Доброго дня!

Вам призначено пенсію на умовах статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи», як особі, яка працювала або проживала на територіях радіоактивного забруднення, а саме пенсія надається із зменшенням пенсійного віку.

Відповідно до частини 3 статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи» призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" і цього Закону.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Пенсія за віком, що призначається автоматично (без звернення особи), - з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, крім випадків відсутності в системі персоніфікованого обліку відомостей про страховий стаж застрахованої особи, необхідний для призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону. У разі якщо документи про страховий стаж не подані протягом трьох місяців з дня досягнення застрахованою особою пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, вважається, що застрахована особа виявила бажання одержувати пенсію з більш пізнього віку.

Таким чином, та як Ви звернулись до Пенсійного фонду із заявою через 2 роки після настання пенсійного віку, пенсія Вам нараховується із дня Вашого звернення. Призначення пенсії до подання заяви законодавством не передбачено.  

У той же час відповідно до частини 2 статті 44 «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" призначення пенсії за віком здійснюється автоматично (без звернення особи) у разі набуття застрахованою особою права на призначення пенсії за віком при досягненні пенсійного віку, передбаченого частиною першою статті 26 цього Закону, на підставі відомостей, наявних у системі персоніфікованого обліку, якщо до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, особа не повідомила про бажання одержувати пенсію з більш пізнього віку.

У разі відсутності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком (у тому числі за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку), територіальний орган Пенсійного фонду інформує застраховану особу, у тому числі через її особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду, про відсутність таких відомостей та необхідність їх подання (за наявності). Документи про страховий стаж можуть бути подані до територіального органу Пенсійного фонду або через особистий електронний кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Таким чином, якщо станом на досягнення Вами пенсійного віку у органах ПФУ були наявні повні відомості Вашого персоніфікованого обліку, Вам повинні були призначити пенсію автоматично з дня досягнення пенсійного віку. Однак, оскарження бездіяльності органів ПФУ можливе лише у судовому порядку, якщо є такі підстави. Практика суду з цих питань в основному є негативною (приклад рішення https://reyestr.court.gov.ua/Review/117381815)

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram