Заміна водійського посвідчення та перереєстрація авто в ЄС

Доброго дня. Я читав Вашу консультацію, яку Ви надавали третій особі стосовно питання, схожого з моїм. Крім того, я вже отримав від одного з консультантів відповідь на своє запитання. Але я хочу отримати ще Вашу експертну думку, яка підтвердить/не підтвердить надані мені раніше висновки. 

Отож, я знаходжусь в Польші, маю статус тимчасового захисту (песель Укр). Невдовзі настане 6-місячний термін мого перебування в Польщі.

Для осіб, які мають стутус тимчасового захисту, польським законом було дозволено не замінювати українське водійське посвідчення на польське та перебувати в Польщі на автомобілі (без необхідності перереєстрації авто) понад дозволений правилами ЄС 6-місячний термін, але не пізніше, ніж до 31.12.2023 року.

Мені відомо, що Польща продовжила дію тимчасового захисту до 30.06.2024 року. Але при цьому Польща не продовжила дію положень:
- які дозволяли б не змінювати українське водійське посвідчення на польське після сплину 6-місячного терміну перебування в Польщі;
- які дозволяли б перебувати в Польщі на авто після сплину 6-місячного терміну перебування в Польщі.

Якщо я виїду на автомобілі на один день за межі ЄС (наприклад, до Чорногоріі, Боснії та Герцоговини чи іншої країни, що не входить до ЄС), то чи "обнуляється" в такому випадку мій 6-місячний термін перебування в Польщі, і як наслідок, чи дозволяє мені такий крок повернутись назад в Польщу і не замінювати українське водійське посвідчення на польське та перебувати на автомобілі в Польщі ще 6 місяців?

Читав в інтернеті, що вище описаний мною крок вирішує моє питання. Але також зустрів в інтернеті протилежну думку, що такий крок нічого не вирішує, оскільки за правилами ЄС необхідно замінювати водійське посвідчення та перереєстровувати авто, якщо людина має постійне місце проживання на території певної країни ЄС понад 6 місяців протягом року. Тобто якщо я знаходився на території Польщі 6 місяців, потім на день-два виїхав за межі ЄС, а потім знову повернувся в Польщу, то це вказує на факт мого перебування в Польщі більше, ніж 6 місяців протягом року. А значить це зобов`язує мене змінювати водійське посвідчення на польське та перереєстровувати авто на польську реєстрацію.

То ж яка з позицій правильна? Тобто факт "обнулення" (переривання) 6-місячного терміну перебування в Польщі вирішує моє питання з водійським посвідченням та реєстрацією авто чи ні?

Який вихід можете порадити Ви?

06.03.2024 13:15 170

Консультация исполнителя

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Перереєстрація авто в ЄС

Необхідно розуміти, що законодавство ЄС містить митне законодавство та законодавство, що повʼязує з певними обовʼязками при тимчасовому та постійному проживані, тому у випадку переєстрації авто обидві позиції правильні.

Якщо виходити з митного законодавство, то термін розмитнення та перереєстрації авто складає 180 днів з моменту ввозу транспортного засобу на територію ЄС. Тому дійсно при тимчасовому виїзді в країну, що не відноситься до ЄС цей термін скасовується та при повторному заїзді(ввозі транспортного засобу) термін починається з початку.

Але у законодавстві ЄС є поділ на постійне місце проживання та тимчасове.

Якщо ви переїжджаєте на постійне проживання в іншу країну ЄС та берете із собою транспортний засіб, ви повинні зареєструвати своє авто та сплатити податки, пов'язані з авто, у новій країні.

Якщо ви тимчасово переїжджаєте в іншу країну ЄС, не змінюючи свого звичайного місця проживання, вам не потрібно реєструвати свій автомобіль або сплачувати податки на реєстрацію там. Ви можете залишити свій автомобіль зареєстрованим у своїй країні постійного проживання.Ваше звичайне місце проживання – це місце, де ви зазвичай живете, працюєте або маєте родину (більше 185 днів у календарному році).Якщо ви не працюєте, звичайним місцем проживання вважається місце, де у вас є особисті зв’язки, які свідчать про тісний зв’язок між вами та місцем, де ви проживаєте.Якщо ви працюєте в місці, але ваші особисті зв’язки знаходяться в іншій країні ЄС, зазвичай вважається, що ви проживаєте в країні ЄС, з якою ви пов’язані, за умови, що ви регулярно туди повертаєтеся.

Якщо вас зупинить поліція в країні, де ви тимчасово перебуваєте, вам потрібно буде продемонструвати, що ви не проживаєте там постійно.Бажано мати при собі свідоцтво про реєстрацію автомобіля, свідоцтво про право власності та підтвердження вашого звичайного місця проживання (зазвичай посвідчення особи або документ, який підтверджує, що ви зареєстровані як резидент іншої країни).

(Відповідне розʼяснення - https://europa.eu/youreurope/citizens/vehicles/registration/registration-abroad/index_en.htm)

Наприкінці грудня 2023 року, було опубліковано наступне повідомлення - "Генеральний Директорат Європейської Комісії з питань внутрішніх справ рекомендує громадянам України здійснити процедуру реєстрації транспортного засобу відповідно до національного законодавства відповідної держави – члена ЄС у разі тривалого перебування на її території. Зняття транспортного засобу з української реєстрації при цьому не вимагається. Вимога щодо необхідності перереєстрації в державах – членах ЄС транспортних засобів третіх країн, як і автомобілів однієї держави – члена ЄС на території іншої держави – члена ЄС, пов’язана з питаннями безпеки дорожнього руху та боротьби зі злочинністю. Так, не внесені до національних баз даних держав – членів ЄС транспортні засоби з іноземною реєстрацією не дають можливості правоохоронним органам країн притягати до відповідальності порушників правил дорожнього руху та дозволяють злочинним угрупуванням використовувати такі автомобілі для скоєння злочинів". Сповіщення було доведене шляхом публікаціх Державною митною службою України - https://customs.gov.ua/informatsiia-dlia-gromadian

Таким чином, станом на сьогодні, практикується виїзд не незначний термін за межі ЄС з метою скасування терміну ввозу авто - 180 днів, і санкції не застосовувались за нереєстрацію авто, але необхідно розуміти, що такі санкції можуть бути, оскільки особа, що мешкає за кордоном більше 185 дней у році не повертаючись у країну постійного проживання, маючи підставу для тимчасового проживання зобовʼязана зареєструвати авто в країні такого проживання(+вже маю інші обовʼязки у країні перебування), якщо не зможе довести, що інша країна є "центром життєвих інтересів" (країною постійного перебування), що складно з огляду на вищенаведене.

Слід зауважити, що такий підхід є питанням часу з огляду на публікацію Генерального Директората Європейської Комісії з питань внутрішніх справ та позіцію польського сейму, щодо продовження тільки до 30 червня 2024 року тимчасовий захист та оголошенням переогляду законодавства з тимчасового захисту для України. 

Ураховуючи вищенаведене, вирішенням питання може бути тимчасовий виїзд для скасування ввозу транспортного засобу та очікування на лояльні рішення з боку країни перебування або реєстрація авто у країні перебування або продаж та купівля нового авто з польською реєстрацією або тимчасова зміна країни перебування.

Заміна водійського посвідчення

    Відповідно до ст. 14а “Про особливий порядок функціонування транспорту та морського господарства у зв’язку зі збройним конфліктом на території України”(зі змінами)(https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000684), У період з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року положення ст. 5 ч. 4 Закону від 5 січня 2011 року «Про водіїв транспортних засобів» не поширюється на осіб, які мають посвідчення водія, видане компетентними органами державної влади України.

    Відповідно до ч.1., ч.4 ст.5. Закону Польщі «Про водіїв транспортних засобів»(https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20110300151/U/D20110151Lj.pdf), Посвідчення водія, зазначене у статті 4(1)(1)(a), засвідчує, що ви маєте право керувати мопедом, автотранспортним засобом або поєднанням транспортних засобів відповідно:
1) на території Республіки Польща;
2) у міжнародному сполученні на території:
а) держави-учасниці Конвенції, про яку йдеться у ст. 4 розділ 1 точка 2 буква б –
крім керування мопедом або сільськогосподарським трактором, 2023-09-28
b) держава-член Європейського Союзу, Швейцарська Конфедерація або держава-член Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) - сторона Угоди про Європейський економічний простір - за винятком керування сільськогосподарським трактором.
Посвідчення водія, зазначене у ст. 4 ч. 1 точка 2 буква a і b, підтверджує наявність права керування відповідним автотранспортним засобом на території Республіки Польща протягом 6 місяців з моменту початку постійного чи тимчасового проживання.

Таким чином, Ви тимчасове проживаєте у Польщі, що підтверджується Песель Укр та відповідно після спливу 6 місяців тимчасового проживання Ваше посвідчення буде не дійсним. З вищеневеденого випливає, що в даному випадку заміна посвідчення не повʼязана з моментом ввозу транспортного засобу(вʼїздом на територію ЄС чи Польщі), а повязан з моментом тимчасового проживання, що не може бути скасований незначним виїздом з ЄС або з Польщі.

Ураховуючи вищенаведене, вирішенням питання може бути отримання посвідчення в країні перебування або тимчасова зміна країни перебування з анулюванням тимчасового захисту - Песель Укр.

Також, є можливість в обидвах питаннях очікувати на лояльні рішення країни перебування, але питання це може так і не вирішити. На це звісно будуть впливати відносин країн та вплив на Польшу Європейської комісії з огляду на застосування положень Директиви ЄС про тимчасовий захист від 4 березня 2022 року, який продовжено до березня 2025 року.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram