Звітність по КІК

Вступні:
КІК -компанія Грузія
засновник 100%– резидент України-фізична особа
директор -Грузин
звіт за 2022-2023 рік
за 2022 рік -збиток (дивіденди не нараховувалися), штат на кінець року 2-співробітника, 1 директор
у 2023 році -без діяльності, без співробітників, тільки 1 директор без ЗП.
На законодавчому рівні обв’язка подавати річний звіт в Грузії кажуть, що немає. Треба скласти звітність по МСФЗ.
питання:
1. Треба складати повний пакет звітності по МСФЗ, чи є можливість тільки Баланс та PL?
2. Якою мовою складати звітність по МСФЗ? (можна українською чи англійською)
3. Хто підписує Звітність по МСФЗ? (директор чи засновник)
21.03.2024 10:36 174

Консультация исполнителя

7 отзывов (7 +) (0 -)
Консультации: 28
Топ 3 специализации:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Відповідно до пп.39-2.3.1. Податкового Кодексу України:
«У разі якщо згідно із законодавством іноземної юрисдикції податкового резидентства контрольованої іноземної компанії не передбачено обов`язку складання фінансової звітності, контролююча особа повинна забезпечити складання фінансової звітності контрольованої іноземної компанії відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності».

1. Відповідно до Міжнародного стандарту фінансової звітності для малих та середніх підприємств (МСФЗ для МСП):
«3.17 Повний комплект фінансової звітності підприємства включає таке звіти:
а) звіт про фінансовий стан на звітну дату;

б) одне з двох:
i) єдиний звіт про сукупний дохід за звітний період, в якому відображаються всі визнані протягом періоду статті доходу та витрат, включаючи статті, визнані під час визначення прибутку чи збитку (що є проміжним підсумком у звіті про сукупний дохід) та статті іншого сукупного доходу, або
ii) окремий звіт про прибутки та збитки і окремий звіт про сукупний дохід. Якщо підприємство приймає рішення подавати і звіт про прибутки та збитки, і звіт про сукупний дохід, то звіт про сукупний дохід починається з прибутку чи збитку, а потім відображає статті іншого сукупного доходу.

в) звіт про зміни у власному капіталі за звітний період;
г) звіт про рух грошових коштів за звітний період;
ґ) примітки, що містять стисле викладення значних облікових політик та іншу пояснювальну інформацію.

3.18 Якщо зміни у власному капіталі протягом періодів, за які подається фінансова звітність, виникають лише в результаті прибутку чи збитку, виплати дивідендів, виправлення помилок минулих періодів та змін облікової політики, замість звіту про сукупний дохід та звіту про зміни у власному капіталі підприємство може подати єдиний звіт про дохід та нерозподілений прибуток.

3.19 Якщо підприємство не має статей іншого сукупного доходу в жодному з періодів, за які подається фінансова звітність, воно може подавати лише звіт про прибутки та збитки або подавати звіт про сукупний дохід, останній підсумковий рядок в якому має назву "прибуток чи збиток".

3.20 Оскільки пункт 3.14 вимагає, щоб до всіх наведених у фінансовій звітності сум подавалися порівняльні суми попереднього періоду, то повний комплект фінансової звітності означає, що підприємство має подати, як мінімум, два звіти кожного виду з відповідними примітками».

Таким чином, не зважаючи на те, що 2022 рік був збитковим, та 2023 рік був без діяльності, Вам треба скласти фінансову звітність за ці роки окремо в вищезазначеному обсязі. Інакше кажучи потрібно складати повний пакет звітності по МСФЗ, тільки Балансу та PL недостатньо.

2. Відповідно до роз’яснень ДПСУ (https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41407): «норми діючого законодавства не передбачають переклад на українську мову фінансової звітності, яка складена іноземною мовою, а також її апостилювання та нотаріального засвідчення».
Тобто, вважаємо, що Ви можете скласти фінансову звітність на англійської мові чи українській – як вам буде зручніше.

3. Зазвичай право підписання фінансової звітності встановлюється засновницькими документами (статутом), тому вам потрібно подивитися в цих документах, хто зобов’язаний підписувати звітні документи компанії. Якщо з цих документів неможна зробити висновок, хто повинен підписати фінзвітність, то на нашу думку це можна встановити рішенням (протоколом) засновників.
Слід звернути увагу, що до податкового органу надаються завірені копії фінансової звітності. Таке завірення копій, на нашу думку, здійснюється контролюючою особою при поданні Звітів про контрольовані іноземні компанії у складі Декларації по доходи та майновий стан. Як саме здійснюється таке завірення ДПС детально прописала у вказаному вище роз’ясненні. При цьому звертаємо увагу, що ДПС у своєму роз’ясненні вказала, що особа, яка є підписантом фінансової звітності проставляє відмітку про засвідчення копії такого документа.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram