Звітність КІК

Вступні:
КІК -компанія Грузія
засновник 100%– резидент України-фізична особа
директор -Грузин
звіт за 2022-2023 рік
за 2022 рік -збиток (дивіденди не нараховувалися), штат на кінець року 2-співробітника, 1
директор
у 2023 році -без діяльності, без співробітників, тільки 1 директор без ЗП.
На законодавчому рівні обв’язка подавати річний звіт в Грузії кажуть, що немає. Треба скласти
звітність по МСФЗ.
Питання:
1. Може директор Грузії власними силами (без аудиторів) скласти фінзвітність англійською, сам підписати, а контрольору скинути скан? Якщо так, то як правильно завірити (хто пише згідно з оригіналом контрольор чи директор)? я заплуталась в цьому питанні. Податківці можуть вимагати нотаріальне завірення підпису директора? підкажить, будь ласка, як зробити оптимально правильно.
2. Контрольор є засновником, але рахунками розпоряджається директор. В графі 7 Звіту КІК ставити позначку тільки 7.1. Формально-юридичний контроль, так?
3. Як я розумію, на даний час штрафні санкції за неподання, або несвоєчасне подання Звіту. За неповне, неправильне заповнення Звіту або з помилкою, штрафних санкцій немає, так?
Дякую!
25.03.2024 12:28 161

Консультация исполнителя

Вадим Кабанець
Адвокат
На портале: 2 месяца
2 отзывы (2 +) (0 -)
Консультации: 4
Топ 3 специализации:
  • Спадкове право
  • Адміністративне право
  • Кредити банків

Доброго дня!

 1. Може директор Грузії власними силами (без аудиторів) скласти фінзвітність англійською, сам підписати, а контрольору скинути скан? Якщо так, то як правильно завірити (хто пише згідно з оригіналом контрольор чи директор)? я заплуталась в цьому питанні. Податківці можуть вимагати нотаріальне завірення підпису директора? підкажить, будь ласка, як зробити оптимально правильно.

 Звіт «Про контрольовані іноземні компанії для фізичних осіб» за формою F0108701 складає та подає фізична особа – контролер.

  • Також одночасно подається річна декларація про майновий стан.
  • Так як подається звіт за 2 роки то буде по 1 звіт КІК та 1 декларація за кожен рік (2022 та 2023 рік).
  • Для подання звітності (для фізичної особи до 01.05.2024 року) необхідно зайти у свій кабінет платника податків ( https://cabinet.tax.gov.ua/login ).
  • У вкладці справа знайти «Введення звітності» та вибрати форму звіту F0108701 (повний звіт) або F0108601 (скорочений звіт) .
  • Необхідно заповнити в електронному вигляді звіт, перевірити його та підписавши електронним підписом відправити на перевірку.
  • Після отримаєте в кабінеті платника податків у розділі «Введення звітності» дві квитанції 1-ша про отримання звіту та 2-га про прийняття звіту (якщо квитанція червоного кольору значить, що є помилки які необхідно усунути та подати повторно виправлений звіт).
  • Якщо не подати виправлений звіт, то він вважається не поданим.

+ Звіт «Про контрольовані іноземні компанії для фізичних осіб» за формою F0108701 може скласти і директор в Грузії, але тільки в якості допомоги Вам.

+ Аудитор для складання звітності не потрібен, лише якщо Ви хочете впевнитись у достовірності фінансових показників.    У разі якщо у податкової служби будуть сумніви щодо фінансових показників у звіті податкова може вимагати проведення аудиторської перевірки іноземної компанії.    

 

 

Щодо засвідчення копій фінансового звіту підприємства.

      Засвідчує контролер на паперових носіях із стандартом п.5.26  ДСТУ 4163:2020, а саме  для фіз. осіб на кожному аркуші зазначається:

- «згідно з оригіналом», особистий підпис особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

АБО

      В електронному вигляді на кожен документ накладається цифровий підпис (Закон України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги»).   

 + нотаріальне завірення підпису директора та копій документів при поданні звіту не передбачено.

 

Оптимально складаєте у своєму електронному податковому кабінеті звіт КІК та додаєте до нього скановані копії (без завіряння) фінансові документи підприємства. Після направлення електронного звіту до податкової автоматично накладеться електронний підпис і на копії фінансової звітності.          

 

  1. Контрольор є засновником, але рахунками розпоряджається директор. В графі 7 Звіту КІК ставити позначку тільки 7.1. Формально-юридичний контроль, так?

      Відповідно до п.7 Порядку - у графі 7 зазначається вид контролю, який здійснює контролююча особа відповідно до контрольованої іноземної компанії.

Формально-юридичний контроль зазначається у разі, якщо контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії

Формально-юридичний контроль визначається відповідно до підпунктів 392.1.1 – 392.1.5 пункту 392.1 статті 392 розділу І Кодексу.

Фактичний контроль, якщо особа вважається такою, що здійснює фактичний контроль над юридичною особою, у разі, якщо така особа має можливість здійснювати суттєвий або вирішальний вплив на рішення такої юридичної особи щодо укладення угод, розпорядження активами та прибутком, припинення діяльності незалежно від юридичного оформлення такого впливу.    Фактичний контроль визначається відповідно до підпункту 392.1.6 пункту 392.1 статті 392 розділу І Кодексу.

             У ст.39-2.1.6. Податкового кодексу України, передбачено, що  Особа вважається такою, що здійснює фактичний контроль над юридичною особою, у разі, якщо така особа має можливість здійснювати суттєвий або вирішальний вплив на рішення такої юридичної особи щодо укладення угод, розпорядження активами та прибутком, припинення діяльності незалежно від юридичного оформлення такого впливу.

Для цілей цієї статті фактичний контроль встановлюється на підставі, зокрема, але не виключно, хоча б однієї з таких обставин:

а) надання особою зобов’язуючих вказівок органам управління юридичної особи;

б) ведення особою перемовин щодо укладення правочинів юридичною особою та узгодження суттєвих умов таких правочинів, які в подальшому лише формально затверджуються органами управління юридичної особи або виконуються органами управління юридичної особи без подальшого додаткового затвердження;

в) наявність у особи довіреності на здійснення суттєвих правочинів від імені юридичної особи, що видана на термін більш ніж один рік, та не передбачає попереднього погодження таких правочинів органами управління юридичної особи;

г) здійснення особою операцій за банківськими рахунками юридичної особи або наявність можливості блокувати операції за такими рахунками;

ґ) зазначення особи в якості засновника (бенефіціара, фактичного вигодонабувача) юридичної особи під час відкриття рахунків такою юридичною особою, крім випадків, якщо активи такої юридичної особи є частиною активів трасту, фонду, установи, іншого утворення без статусу юридичної особи, засновником (бенефіціаром, фактичним вигодонабувачем) якого є така особа.

Здійсненням фактичного контролю над іноземним утворенням без статусу юридичної особи в цілях застосування цієї статті визнається здійснення або можливість здійснення вирішального впливу на рішення особи чи осіб, які здійснюють управління активами такого утворення, прийняття рішень або можливість прийняття рішень про заміну осіб, які здійснюють управління активами такого утворення, а також здійснення або можливість здійснення вирішального впливу на рішення щодо розподілу прибутку відповідно до особистого закону та/або установчих документів такого утворення.

            Таким чином, якщо Ви відповідаєте хоча б одному із пунктів ст.39-2.1.6. Податкового кодексу у Вас фактичний контроль, якщо немає то формально-юридичний контроль.   

 

  1. Як я розумію, на даний час штрафні санкції за неподання, або несвоєчасне подання Звіту. За неповне, неправильне заповнення Звіту або з помилкою, штрафних санкцій немає, так?

 П.52 розділу 10, Перехідних положень Податкового кодексу України, що з приводу заповнення та подання звітності КІК за 2022 та 2023 роки - штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram