Термін дії довiдки ВЛК для військовозобов'язаного

Добрий день. У довідці ВЛК зазначено «Непридатний до військової служби» стаття 62Б Графа III. А у тимчасовому посвiченнi в особоливих примiтках «Не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на пiдставi абз. 3, ч. 1, ст. 23 Закону України…
Підкажіть який термін дії ВЛК на 6 місяців або вона є безстроковою, оскільки в ній не вказано термін перегляду??
Дякую
30.03.2024 12:56 562

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
797 отзывов (796 +) (1 -)
Консультации: 2036
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Графа ІІІ означає, що Ви - офіцер запасу.

У відповідності до п. 20.3. Положення про військово-лікарську експертизу, при медичному огляді військовослужбовців та інших осіб ВЛК приймаються постанови такого змісту:
а) "Придатний";
б) "Непридатний":
- до військової служби з виключенням з військового обліку;
- до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час (На воєнний час приймається постанова: "Обмежено придатний до військової служби");
в) "Потребує":
- звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів;
- відпустки для лікування у зв’язку з хворобою на ____ календарних днів;
- тривалого лікування;
- ...
- ...
г) "Обмежено придатний до військової служби";
ґ) "Тимчасово непридатний".

(мною вказані не всі можливі варіанти дій ВЛК, а лише самі основні).

Тобто якщо на підставі вашого захворювання було б прийнято рішення щодо тимчасової непридатності з строком переосвідчення через 3-12 місяців, то ВЛК у своїй постанові так би і зазначила: "тимчасово непридатний з переглядом через.... місяців".

У вас немає такого запису, натмість маєте запис "непридатний до військової служби". Отже, у вас немає обов'язку проходити повторний огляд через декілька місяців.

При цьому звертаю вашу увагу: висновок ВЛК в постанові та в вашому тимчасовому посвідченні повинен бути записаний так само, як він зазначений в "Положенні", тобто або це "Непридатний о військової служби з виключенням з військового обліку", або ж це "Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час". В кожному з цих варіантів постанова ВЛК є остаточною і не потребує перегляду через певний час, але особисто для вас різниця між цими варіантами дуже суттєва:

якщо в першому варіанті (Непридатний о військової служби з виключенням з військового обліку) вас вже не зможуть мобілізувати плюс маєте можливість безперешкодно перетинати державний кордон, то в другому варіанті (Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час) вас теоретично мають право мобілізувати, плюс Ви не можете виїжджати за межі України без наявності додаткових обставин (наприклад, догляд за особою з інвалідністю).

Це все тому, що у відповідності до п. 20.4. "Положення", за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Але в жодному разі запис в військовому квитку не може бути таким неповним, як вказано вами в запиті: "Непридатний до військової служби", без уточнення - це непридатність з виключенням з обліку, чи це непридатність тільки в умовах мирного часу.

При цьому слід врахувати вашу статтю: 62-б. За вказаною статтею на підставі Розкладу хвороб Наказу № 402 для графи ІІІ встановлено, що непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Тобто мова про повну непридатність з виключенням з військового обліку - взагалі не йде. 

Отже, або вас визнали непридатним ще до оголошення загальної мобілізації та введення воєнного стану, або є помилка в записі, або просто Ви щось недописали в своєму питанні.

Тому пропоную скинути мені на пошту ddmitr@ukr.net фото вашого посвідчення - тоді я зможу більш чітко надати відповідь.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram