Зупинення провадження за якими відповідачами є військовослужбовці.

зупинення судового та виконавчого провадження де сторонами є військовослубовці

04.04.2024 09:28 107

Консультация исполнителя

Олена Собяніна
Юрист Одеса
На портале: 1 месяц
0 отзывов (0 +) (0 -)
Консультации: 1

Відповідно до Указу Президента України № 64/2022 від 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв`язку із військовою агресією Російської Федерації, який продовжує діяти і сьогодні, у зв’язку з чим багато громадян було мобілізовано.

У зв’язку з напруженою та складною ситуацією у країні зросла кількість судових справ, де відповідачами є військовослужбовці, але з’явитись на розгляд судової справи не мають змогу, оскільки в більшості своїй не мають інформації про такий судовий процес, або просто фізично не мають змоги з’явитись до суду та прийняти участь у судовому засіданні. Як наслідком після цього з’являється рішення суду про притягнення до відповідальності військовослужбовця  та накладається грошове стягнення , яке потрапляє на виконання в органи державної виконавчої служби , де особа змінює статус з «відповідача»  на «боржника».  Після отримання такого стягнення органи державної виконавчої служби арештовують кошти та майно таких боржників, та примусово списують кошти з рахунків на які військові отримують грошове забезпечення, що є протиправними, оскільки з доходів можливо відраховувати лише 20% по загальним боргам, але не більше 50% якщо стягуються аліменти.

На сьогоднішній день законодавчо існують норми чинного законодавства, що захищають військовослужбовців та дають принаймні дочекатись їх звільнення з військової служби для того щоб така особа мала змогу вирішити свої питання, але нажаль в більшості випадків на ці норми чинного законодавства ані суд , ні органи ДВС майже не звертають увагу продовжуючи притягати військовослужбовців до відповідальності та стягувати кошти.

У відповідності до ч. 2 ст. 251 Цивільно-процесуального кодексу України, ще на етапі судового розгляд суд зобов’язаний  зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 34 ЗУ «Про виконавче провадження»   виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі проходження боржником строкової військової служби, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, або якщо боржник проходить військову службу та виконує бойові завдання військової служби у бойовій обстановці чи в районі проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, якщо згідно з умовами служби проведення виконавчих дій неможливе чи на прохання стягувача, який проходить таку військову службу.

Звертаю увагу, що зупинення виконавчого провадження на у відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 34 ЗУ «Про виконавче провадження», у категорії про стягнення аліментів не можливо, так як аліменти це періодичні платежі, які необхідно сплачувати щомісяця та відповідно вони мають відраховуватись з усіх доходів платника аліментів.

У разі, якщо військовослужбовець опинився у такій ситуації то є доцільним звернутись до юриста або адвоката, який проведе аналіз та допоможе скласти відповідні заяви та при необхідності вирішити питання про зняття арешту з рахунків боржника.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram