Проект 10449 , позбавлення водійських прав

Вітаю. Мені має виконатися 59 років. Був знятий ще до війни з військового обліку за віком. В Україні не прописаний та вже давно живу за кордоном. Працюю. Наразі подав документи на зміну водійських прав на європейські (вимоги місцевого законодавства). Маю здати екзамен та мені видадуть європейські права. Наскільки мені відомо країна надсилає запит в Україну на підвердження справжності українських прав. Чи позбавлять мене прав в Україні якщо я не перебуваю на обліку та не оновлю дані? Якщо позбавлять, то чи вилучать у мене в ЄС права які я скоро отримую? Як це буде працювати? Дякую

10.04.2024 12:18 184

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
728 отзывов (727 +) (1 -)
Консультации: 1908
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Проект 10449 ще готується до ІІ читання. В якому вигляді буде остаточна редакція прийнятого закону, поки що невідомо. Проте, за прогнозами, все-таки такий захід впливу буде застосовуватися до порушників військового обов'язку та /або обліку.

Отже, за проектом 10449, для порушників які наприклад, не оновлять свої військово-облікові дані або не з'являться за повісткою до ТЦК СП, будуть застововуватися такий захіж впливу, як позбавлення права керування авто в судовому порядку, за певною процедурою. 

ТЦК СП подає заяву про відкриття адміністративного провадження щодо правопорушника, до суду, за місцем вчинення правопорушення або місця реєстрації правопорушника. Заява має містити, зокрема відомості: про поштову адресу, номери засобів звязку правопорушника, докази що підтверджують обставини правопорушення.

У разі недотримання вимог подання заяви, суд надає строк 10днів для ТЦК СП на усунення недоліків, у разі невиконання цієї вимоги, суд повертає заяву до ТЦК СП, без розгляду.

У разі відкриття провадження, суд повідомляє сторони про дату, місце та час розгляду заяви. У разі ухвалення судом рішення про позбавлення права керування авто, у правопорушника є право на оскарження такого рішення протягом 15 днів.

Як Ви бачите, це має бути певна процедура позбавлення права на керування авто. Як вбачається із Вашого запиту, в Україні  у Вас немає реєстрації. Ваші облікова справа давно перебуває в архіві. Вирогідність того, що Вас згадає ТЦК СП та/або знайде (реєстрації у Вас немає), незначна. Тим більше що Вам 59 років, якщо через рік Вашу справу знайдуть (якщо вона зберіглася ще у них), то вже зрозуміло що ніхто цим займатися не буде. 

Якщо уявимо ситуацію, Вашу облікову справу  знайшли. То яким чином Вас будуть викликати якщо у Вас немає реєстрації? Це питання вже  в процедурі, юридично Вас не так просто буде визнати правопорушником та застосувати до Вас такі заходи впливу. Навіть якщо і так, то позбавлення права керування авто в Україні не спростовує справжність виданого раніше Вам посвідчення водія. І МВС у разі отримання запиту від іноземної держави все-таки має підтвердити що документ діючий. Сам факт позбавлення Вас права керування авто в Україні не скасує Ваші європейські права, та вони не підлягатимуть вилученню. Адже в іноземній країні Вашого проживання зараз абсолютно байдуже, які заходи адміністративного впливу були застосовані до Вас в Україні, якщо Ви не порушуєте законодавство іноземної країни, на Вас це ніяк не впливає і на Ваше право керування авто за кордоном.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram