Крослінкінг мобілізація

Доброго дня. Маю кератоконус на обох очах, одне око зір 0.9, кератоконус 1 ступеня, друге око зір 0.2, кератоконус 2 ступеня. В січні 2024 року був зроблений крослінкінг на одне око. В клініці мені сказали, що після операції я маю відстрочку від мобілізації на півроку. Якщо я зараз піду в тцк, чи отримаю я відстрочку і на який термін?
14.04.2024 09:29 180

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 460
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Якщо я зараз піду в тцк, чи отримаю я відстрочку і на який термін? - відповідно до пункту 1.2 глави 1 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

Стаття 32 Розкладу хвороб - Стани після перенесених гострих хвороб ока та придаткового апарата або хірургічного лікування Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення тощо.

Отже, стан після перенесення хірургічного втручання дійсно передбачає встановлення тимчасової непрацездатності.

При цьому, у поясненнях щодо застосування статті 32 Розкладу хвороб вказано: відстрочка від призову на строкову військову службу та прийняття на військову службу за контрактом надається тільки в тому разі, якщо для стаціонарного лікування хворого потрібен строк не менше 1 місяця. Питання про придатність кандидатів до навчання у ВВНЗ та придатність до роботи за військовою спеціальністю вирішується не раніше ніж через 6 місяців після завершення курсу лікування.

Як бачимо, пояснення щодо застосування статті 32 Розкладу хвороб не містять інформації щодо відстрочки військовозобов'язаних від призову на військову службу під час мобілізації. При цьому, ні статтею 32 Розкладу хвороб, ні поясненнями щодо застосування цієї статті не встановлено, що тимчасова непрацездатність після хірургічного втручання повинна встанолюватися саме на півроку.

Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);...

Згідно пункту 3.10 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України у воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 2 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

Отже, 6 місяців - це максимальний строк, на який встановлюється тимчасова непрацездатність та надається відстрочка. Визначити, що у вашому випадку тимчасова непрацездатність повинна встановлюватися саме на півроку можуть лише лікарі-члени ВЛК. Юристи не мають медичної освіти, щоб надавати таку оцінку.

Однак, якщо у вашій медичній документації не вказано, що після проведеної операції Ви потребуєте огляду та лікування протягом півроку, то враховуючи, що операція була зроблена ще в січні, немає гарантії, що ВЛК прийме рішення щодо встановлення Вам тимчасової непрацездатності. 

Тому, на мою думку, краще не ризикувати та самостійно до ТЦК не звертатися. Тим паче, навіть якщо встановлять тимчасову непрацездатність, то 100% видадуть повістку на дату після закінчення відстрочки (тимчасової непрацездатності) з вимогою явитися до ТЦК для повторного проходження ВЛК.

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram