Мобілізація сина якщо батько помер

Доброго дня
Мій батько був військовослужбовцем, йому стало зле у військовій частині, з відти його доправили до лікарні, де він помер від не відомої хімічної речовини, так і сказано у висновку про розтин. Наркотичних речовин не виявлено, алкоголю теж не виявлено. Чи можу я як його син отримати звільнення від мобілізації.
17.04.2024 09:25 144

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
727 отзывов (726 +) (1 -)
Консультации: 1903
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

За діючою нормою абз. 9 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову на військову службу під час мобілізації жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Така ж сама редакція норми передбачена Законом 3633-IX від 11.04.2024р. (  законопроект 10449 який незодавно був прийнятий у ІІ читанні), яка набуде чинності з 18.05.24р. , але норма з цієї дати  буде передбачатися за п. 4 ч. 3 ст. 23 Закону.

Отже, право на відстрочку Ви будете мати у разі доведення факту загибелі батька саме під час під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану. Обставини його смерті мають вказувати саме на факт його загибелі у зв'язку із проходження ним військової служби під час воєнного стану. Ці обставини мають підтверджуватися довідкою ВЛК про причину смерті, яка має бути пов'язаною із несенням військової служби. Для цього, родичами подається заяви до ВЛК (за місцем знаходження ТЦК СП де загиблий перебував на обліку) про видачу довідки ВЛК та подати документи: свідоцтво про смерть (засвідчена копія),  лікарське свідоцтво про смерть (довідка про причини смерті) та його засвідчена копія, витяг з наказу командира військової частини про виключення військовослужбовця із списків частини у зв'язку зі смертю, сповіщення про смерть, копія паспорту заявника та документ, що підтверджує родинну спорідненість з загиблим (копія свідоцтва про шлюб, про народження). Також треба запросити в військовій частини акт проведення службового розслідування про обставини та  причини смерті військового (це є додатковим доказом про обставини смерті).

Після видачі довідки ВЛК, де буде вказана причина смерті військового ( саме у зв'язку із проходження ним військової служби під час воєнного стану), син може подати заяву до ТЦК СП (за місцем свого військового обліку), з проханням надати йому відстрочку за  п.4 ч. 3 ст. 23 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (якщо будете подавати після 18.05.24р.). Та на підтвердження права на відстрочку надати документи ( нотаріально посвідчені копії):  довідку ВЛК, свідоцтво про смерть батька, лікарське свідоцтво про смерть, витяг з наказу командира військової частини, акт проведення службового розслідування, сповіщення про смерть, свідоцтво про народження (на підтвердження родинного зв'язку).

Отже, збирайте документи та можете подавати заяву на отримання відстрочки.

Також хочу висловити свої щирі співчуття родині померлого військового. Низький уклін Герою та дякую за службу.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Тел. +380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram