3 група інвалідності після операції

Добрий день! В мене діагностований спондилолістез, міжхребцеві грижі і протрузії в поперековому відділі. Маю довгу історію хвороби, багато консультацій лікарів, МРТ знімків. Мені показана операція по видаленню грижі, становленню кейдж-системи, стабілізації хребців. Консультувався у декількох нейрохірургів, планую робити операцію. Мені лікар сказав, що після операції можна буде отримати 3 групу інвалідності. В Інтернеті не знайшов інформації з цього питання. Підкажіть будь ласка, наскільки це можливо і яка процедура отримання. Дякую!
17.04.2024 18:47 168

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
52 отзывы (52 +) (0 -)
Консультации: 144
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Після проведення операції Вам мають видати виписку про пройдене лікування, в якій має бути зазначена рекомендація про проходження медико-соціальної експертної комісії.

Медико-соціальна експертиза - визначення на основі комплексного обстеження усіх систем організму конкретної особи міри втрати здоров'я, ступеня обмеження її життєдіяльності, викликаного стійким розладом функцій організму, групи інвалідності, причини і часу її настання, а також рекомендацій щодо можливих для особи за станом здоров'я видів трудової діяльності та умов праці, потреби у сторонньому догляді, відповідних видів санаторно-курортного лікування і соціального захисту для найповнішого відновлення усіх функцій життєдіяльності особи (абзац 8статті 1 Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні").

Медико-соціальна експертиза проводиться після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб особи з інвалідністю, визначення клініко-функціонального діагнозу, професійного, трудового прогнозу, одержання результатів відповідного лікування, реабілітації за наявності даних, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.
 
МСЕК приймає документи осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, за наявності у них стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також у разі безперервної тимчасової непрацездатності не пізніше ніж через чотири місяці з дня її настання чи у зв'язку з одним і тим самим захворюванням протягом п'яти місяців з перервою за останніх 12 місяців, а у разі захворювання на туберкульоз - протягом 10 місяців з дня настання непрацездатності (пункт 4 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 грудня 2009 року № 1317 "Питання медико-соціальної експертизи").

Саме ця комісія вирішує питання щодо встановлення групи інвалідності.

Вищезазначену виписку після операції та лікування необхідно надати сімейному лікарю, на підставі чого видається направлення лікувально-профілактичного закладу на проходження МСЕК за формою № 088/о. 

У подальшому існує два варіанти - або направлення видають Вам на руки і Ви самі йдете у відповідну МСЕК або лікар сам направляє весь пакет документів (з направленням) до МСЕК і далі вже з Вами зв'язуються.

МСЕК проводить огляд тимчасово непрацездатної особи, що звернулася для проведення медико-соціальної експертизи, протягом п'яти робочих днів з дня надходження направлення лікарсько-консультативної комісії та приймає рішення про наявність чи відсутність інвалідності (пункт 7 Положення Про медико-соціальну експертизу).

В цілому, якщо лікарі Вам вже кажуть про можливість отримання групи інвалідності, то направлення Ви маєте отримати.

Підставою для встановлення  інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Критеріями для встановлення  є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності у помірно вираженому I ступені:

  • обмеження самообслуговування I ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів;
  • обмеження здатності самостійно пересуватися I ступеня - здатність до самостійного пересування з більшим витрачанням часу, часткового пересування та скорочення відстані;
  • обмеження здатності до навчання I ступеня - здатність до навчання в навчальних закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу і/або з використанням допоміжних засобів, за допомогою інших осіб (крім персоналу, що навчає);
  • обмеження здатності до трудової діяльності I ступеня - часткова втрата можливостей до повноцінної трудової діяльності (втрата професії, значне обмеження кваліфікації або зменшення обсягу професійної трудової діяльності більше ніж на 25 відсотків, значне утруднення в набутті професії чи працевлаштуванні осіб, що раніше ніколи не працювали та не мають професії);
  • обмеження здатності до орієнтації I ступеня - здатність до орієнтації в часі, просторі за умови використання допоміжних засобів;
  • обмеження здатності до спілкування I ступеня - здатність до спілкування, що характеризується зниженням швидкості, зменшенням обсягу засвоєння, отримання та передавання інформації;
  • обмеження здатності контролювати свою поведінку I ступеня - здатність частково контролювати свою поведінку за особливих умов.

Особи з інвалідністю  з помірним обмеженням життєдіяльності можуть навчатися та провадити різні види трудової діяльності за умови забезпечення у разі потреби засобами компенсації фізичних дефектів чи порушених функцій організму, здійснення реабілітаційних заходів.

У разі додаткових питань - прохання написати у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram