Надання відстрочки у звя'зку з навчанням

На даний час являюсь студентом денної форми навчання ,освітньо-кваліфікаційний рівень - бакалавр. Маю відстрочку від призову.
Планую вступити на магістратуру ,щоб в подальшому отримати відстрочку .

в 2015 році мені була надана відстрочка від служби ,оскільки поступив на магістра в м.Краків (Польща) ,але по факту диплому не отримав "на руки" і інформації про нього не має : ні в "Дії" ,ні в державних.структурах . В ТЦК СП по місцю прописки зберігається інформація про те ,що я в 2015 році став студентом іноземного ВУЗу (магістратура) і отримав відстрочку від служби в ЗСУ.

Тепер у мене виникає запитання : чи можу я вступити на вищий кваліфікаційний рівень освіти (магістр) і отримати чергову відстрочку , оскільки в Україні я отримав виключно не повну вищу освіту (бакалавр) . Чи може ТЦК СП не надати відстрочки ?

19.04.2024 11:33 136

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 461
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Тепер у мене виникає запитання : чи можу я вступити на вищий кваліфікаційний рівень освіти (магістр) і отримати чергову відстрочку , оскільки в Україні я отримав виключно не повну вищу освіту (бакалавр) . Чи може ТЦК СП не надати відстрочки ? - Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604):

"3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не
підлягають також:
1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;".

Як бачите, Законом не встановлено, що відстрочка надається лише студентам, які навчаються в закладі вищої освіти України. Немає такого обмеження і в діючій редакції Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У протилежному випадку студенти іноземних закладів вищої освіти були би мобілізовані, а не отримували відстрочку.

Тому якщо Ви все-таки здобули освітній рівень магістра, то у разі повторного вступу на магістратуру, на жаль, права на відстрочку від мобілізації у Вас не буде. 

Якщо у 2015 році Ви лише вступили на магістратуру, однак не закінчили навчання та не отримали відповідний диплом, то у Вас буде право на відстрочку. Оскільки у такому випадку цей рівень освіти буде вважатися для Вас нездобутим. Однак, Вам потрібно буде подати в ТЦК документ, який підтверджує даний факт (наприклад, довідку з закладу вищої освіти в м. Краків).

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram