Відстрочка мобілізації: мати має ІІ групу Інвалідності

Добрий День,

Я чьоловік 49 років. В армії ніколи не був по стану здоровʼя. Єдиний син у батьків (була сестра, але вона померла 26 років тому). Не женат. Офіційно не працюю. Доглядати за батьками крім мене нікому.

Батько 74 роки, в тяжкому стані після інсульту.

Мати 73 рики, Інвалід ІІ группи по псіхіатріі з 03.07.2023 (21 рок). Інвалідність безсрокова (пожизненная).

Законом 10449 передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

  • зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або батьками, якщо людина сама потребує постійного догляду за медичним чи лікарським висновком;

  • які мають одного із батьків із інвалідністю І чи ІІ групи за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

Для отримання відстрочки за другою підставою (наявність у батьків інвалідності I чи II групи) потрібно буде подати в ТЦК:

  • письмову заяву на відстрочку;
    документи, які підтверджують родинні зв’язки з батьком (ваше свідоцтво про народження та паспорт батька/матері);

  • документи, які підтверджують інвалідність (пенсійне посвідчення, відповідний висновок МСЕК);

  • документи, які підтверджують відсутність інших осіб, що мають доглядати за ним.

ПИТАННЯ

1. Підподаю, че ні, я до відсрочки тільки тому що мати має ІІ группу інвалідності і я єдиний син? Щось дуже просто виглядае. Може є якісь “підводні камні” яких я не бачу що можуть превести до відмові у відсрочці?

2. У мати є:

    • пенсійне посвідшення де написано: інвалід ІІ грп. загальне захворювання
    • Висновок МСЕК від 03.07.2003 року (розовий папір, розміром половинв А4, з пидписом та печаткой) що вказує:
      • ВИСНОВОК ПРО УМОВИ ТА ХАРАКТЕР ПРАЦІ: непрацездатна, праця на дому
      • РЕКОМЕНДОВАНІ ЗАХОДИ ПО ВІДНОВЛЕННЮ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ: стаціонарне лікування.
      • ПІДСТАВА АКТ №560

достатньо, че ні ціх документів у такому вигляді?

(Останні 20 років, мати лікувалася тільки у часних заклодах і тому ніяких інжих державних, медичних документів нема)

3. “документи, які підтверджують відсутність інших осіб, що мають доглядати за ним.”

Про які документи йдется річ?

4. Менні потрибно працевлучтуватися щоб показати дохід і доказати що я можу підтримовати мати Інваліда, чі я можно офіційно не працювати?

5. На якій срок даеться відсрочка?

Дякую

20.04.2024 16:24 236

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
136 отзывов (136 +) (0 -)
Консультации: 469
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1. Підподаю, че ні, я до відсрочки тільки тому що мати має ІІ группу інвалідності і я єдиний син? Щось дуже просто виглядае. Може є якісь “підводні камні” яких я не бачу що можуть превести до відмові у відсрочці? - Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

"8. У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;"...

ВИСНОВКИ: як бачите, пункт 9 не встановлює вимоги щодо відсутності інших працездатних членів сім'ї у вашої матері з інвалідністю II групи. Така вимога застосовується лише у разі здійснення постійного догляду за батьком/матір'ю дружини. Отже, Вам для оформлення відстрочки потрібно подати в ТЦК наступні документи: письмову заяву на відстрочку + документи, які підтверджують родинні зв'язки з мамою (ваше свідоцтво про народження та її паспорт) + висновок МСЕК, в якому вказано, що ваша мама потребує постійного догляду (у разі наявності також можна додати ІПР/індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю) + довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення постійного догляду на непрофесійній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19).

Якщо у документах МСЕК не вказано, що ваша мама потребує постійного догляду, то потрібно отримувати відповідний висновок ЛКК (ВИСНОВОК лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу АБО № 080-4/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0510-21#Text АБО № 080-2/о https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0511-21#Text).

Ситуація з пунктом 13, на мою думку, дещо складніша. Справа в тому, що наші законотворці тут начудили. Оскільки у першому реченні пункту 13 вказано "які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати", а в другому - "У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд".

Проте утримання та догляд є різними поняттями. Фактично цим другим реченням наші законотворці створили правову невизначеність та частково продублювали пункт 9 (в якому мова йде про догляд, однак без прив'язки до інвалідності та відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними...).

Якщо застосовувати лише утримання, то Вам для оформлення відстрочки потрібно подати в ТЦК наступні документи: письмову заяву на відстрочку + документи, які підтверджують родинні зв'язки з мамою (ваше свідоцтво про народження та її паспорт) + документи, які підтверджують інвалідність матері (пенсійне посвідчення/висновок МСЕК/ІПР) + документи, які підтверджують відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними... (паспорт вашого батька, пенсійне посвідчення в разі наявності; свідоцтво про народження та свідоцтво про смерть вашої сестри або відповідні витяги з ДРЦС (більш детально про це https://guide.diia.gov.ua/view/vydacha-vytiahu-z-d...).

Ніякого витягу про відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними..., РАЦС не видасть. Оскільки такий витяг не передбачений законодавством. Однак, можна у порядку Закону України "Про доступ до публічної інформації" подати запит в РАЦС (за зареєстрованим місцем проживання) і заодно в Мін'юст щодо надання інформації про те, чи видається такий витяг і як його отримати. Відповіді на ці запити потім додати в пакет документів на відстрочку.

Якщо застосовувати утримання+догляд, то окрім вищезазначених документів потрібно також буде подати документ, який підтверджує здійснення догляду за мамою. Це може бути довідка про отримання компенсації на догляд або акт встановлення факту здійснення догляду. Також факт здійснення догляду можна встановити у судовому порядку. Однак, це вже крайній варіант.

Акт складається на підставі звернення особи, за якою здійснюється догляд або яка здійснює догляд, до районної держадміністрації або виконавчого органу ради із заявою про здійснення такого догляду. Якщо особа, яка потребує постійного догляду (в т. ч. особа з інвалідністю I чи II групи) є взятою на облік ВПО, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання цієї ВПО. На підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи чи особи, яка здійснює догляд, РДА або ОМС не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складає акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Якщо у документах на МСЕК не вказано, що ваша мама потребує догляду, то для отримання акту буде потрібен відповідний висновок ЛКК. 

2. чи достатньо, че ні ціх документів у такому вигляді? - ні, недостатньо. Дивіться відповідь вище.

3. “документи, які підтверджують відсутність інших осіб, що мають доглядати за ним.” Про які документи йдется річ? - на жаль, ні вищезазначеним Законом, ні іншими нормативно-правовими актами не визначено перелік документів, які потрібно надати в ТЦК для підтвердження відповідної обставини.

На мою думку, у вашому випадку це будуть: паспорт вашого батька, пенсійне посвідчення в разі наявності; свідоцтво про народження та свідоцтво про смерть вашої сестри або відповідні витяги з ДРЦС; відподь РАЦС та Мін'юсту на ваші запити. 

4. Менні потрибно працевлучтуватися щоб показати дохід і доказати що я можу підтримовати мати Інваліда, чі я можно офіційно не працювати? - ні, непотрібно. Утримувати непрацездатних батьків це обов'язок повнолітніх дітей згідно закону. ТЦК буде цікавити лише відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані утримувати вашу маму з інвалідністю ii групи. Ваш майновий стан та можливість утримувати ТЦК не перевірятиме. 

5. На якій срок даеться відсрочка? - на жаль, це також не врегульовано законодавством. Тому на практиці все на розсуд ТЦК. 

На мою думку, якщо мова йде про пункт 9, то відстрочку повинні давати/оформлювати на строк здійснення догляду та отримання компенсації (встановлюється відповідною довідкою, яка видається УСЗН).

По пункту 13 (лише утримання) відстрочка взагалі повинна бути безстрокова. Оскільки інвалідність вашій мамі також встановлена безстроково

Якщо застосовувати утримання+догляд, то відстрочку повинні давати/оформлювати на строк здійснення догляду (встановлюється відповідною довідкою, яка видається УСЗН, або актом встановлення факту здійснення догляду або відповідним судовим рішення).

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram