Вступ на аспірантуру, послідовна освіта, офіцер запасу

Добрий день,

В мене є освіта історика, маю закінчений бакалаврат та магістратуру в 2017 році. Під час повномасштабного вторгення я вступив на магістратуру економічного факультету, яку закінчив в грудні 2023 року і як і з історії маю з економіки диплом магістра. Мене цікавить вступ на аспірантуру, а також питання відстрочки від мобілізації. Чи послідовною освітою буде вважатись якщо я вступатиму на аспірантуру історичного факультету чи якщо на аспірантуру економічного чи в принципі і те і те буде послідовною освітою? Бо по факту якщо я йду на аспірантуру наприклад міжнародних відносин, де логічно що це не послідовна освіта бо я не маю магістра міжнародних відносин, а тут в принципі і по історії маю бакалавра і магістра і по економіці маю магістра, то відповідно аспірантура ніби логічно що теж буде послідовною і при вступі в аспірантуру і на історію і на економіку? Але власне цікавить це не з погляду логіки, а з юридичної точки зору

Крім того ще один момент - в мене під час навчання на історичному факультеті є закінчена військова кафедра і я є офіцером запасу. В мене є тимчасове посвідчення офіцера запасу(в дужках там пише "взамін військового квитка" і "дійсне до видачі військового квитка". В принципі з цим тимчасовим посвідченням я вступив без проблем на магістратуру економічного під час повномасштабного вторгнення, але думаю з прийняттям нового закону про мобілізацію, можливо ще якихось внутрішніх інструкцій чи порядків в міносвіти чи міноборони, чи будуть якійсь надалі обмеження при вступі на аспірантуру в серпні цього року для тих хто має тимчасове посвідчення замість військового квитка або загалом обмеження для офіцерів запасу - наприклад якщо ти офіцер запасу то вступай хоч на аспірантуру хоч будь-куди, відстрочка на мобілізацію не буде діяти? Або взагалі може без дозволу з військомату не дадуть змоги вступити на аспірантуру? Бо наприклад знаю що викладачі які працюють навіть на 0.75 ставки але є офіцерами запасу однаково підлягають мобілізації, тому цікаво як у випадку з аспірантурою чи вийде взагалі вступити якщо я офіцер запасу і якщо так, то яка освіта послідовна і чи буде відстрочка від мобілізації для офіцера запасу при навчанні на аспірантурі?
21.04.2024 14:25 234

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 462
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) чи будуть якійсь надалі обмеження при вступі на аспірантуру в серпні цього року для тих хто має тимчасове посвідчення замість військового квитка або загалом обмеження для офіцерів запасу - наприклад якщо ти офіцер запасу то вступай хоч на аспірантуру хоч будь-куди, відстрочка на мобілізацію не буде діяти? - офіцер запасу так само є військовозобов'язаним, просто з військовим званням. Тому Ви, як і будь-який інший військовозобов'язаний, зможете використати своє право на відстрочку.

Так, відповідно до частини 9 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо військового обов`язку громадяни України поділяються на такі категорії: допризовники, призовники, військовослужбовці, військовозобов`язані та резервісти.

Згідно частин першої, четвертої статті 5 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" військовослужбовці, резервісти та військовозобов'язані поділяються на рядовий склад, сержантський і старшинський склад та офіцерський склад. До військових звань громадян України, які перебувають у запасі чи у відставці або проходять службу у військовому резерві, додаються слова відповідно "запасу", "у відставці" або "резерву".

Відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487 (далі - Порядок), військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів. Військово-обліковими документами є:

для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

для резервістів - військовий квиток.

При цьому, згідно пункту 34 Порядку з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;...

ОТЖЕ, ваше тимчасове посвідчення військовозобов'язаного є належним військово-обліковим документом для вступу до аспірантури.

2) Або взагалі може без дозволу з військомату не дадуть змоги вступити на аспірантуру? - чинним законодавством це не передбачено, тому не хвилюйтеся. Можете також ознайомитися з Порядком прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2024 році​ та Порядком  підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)​.

3) ​тому цікаво як у випадку з аспірантурою чи вийде взагалі вступити якщо я офіцер запасу і якщо так, то яка освіта послідовна і чи буде відстрочка від мобілізації для офіцера запасу при навчанні на аспірантурі? - те, що Ви офіцер запасу, взагалі не впливає на вступ до аспірантури.

Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43604):

"3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не
підлягають також:
1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;".

Закон України "Про освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text):

Стаття 10. Складники та рівні освіти

2. Рівнями освіти є:

дошкільна освіта;

початкова освіта;

базова середня освіта;

профільна середня освіта;

перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

фахова передвища освіта;

початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

другий (магістерський) рівень вищої освіти;

третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

Стаття 5. Рівні та ступені вищої освіти

2. Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

1) молодший бакалавр;

2) бакалавр;

3) магістр;

4) доктор філософії/доктор мистецтва;

6. Доктор філософії - це освітній і водночас науковий ступінь, що здобувається на третьому рівні вищої освіти на основі ступеня магістра. Ступінь доктора філософії присуджується разовою спеціалізованою вченою радою закладу вищої освіти або наукової установи за результатами успішного виконання здобувачем вищої освіти відповідної освітньо-наукової програми та публічного захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді.

Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти​

2. Здобувачами вищої освіти є:

3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;

ОТЖЕ, Ви як аспірант денної/дуальної форми навчання будете мати право на відстрочку від мобілізації. Оскільки ступень доктора філософії є вищим за раніше здобутий ступень магістра. При цьому, законодавство не містить вимоги щодо спеціальності. Тому можете вибрати як економічну, так і історичну.

Пишіть, якщо виникнуть питання.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram