Оформлення паспорту за кордоном

Добрий день.
Сину через тиждень має виповнитися 17 років, він проживає за кордоном та йому потрібно поновити закордонний паспорт. Наскільки мені відомо він має стати на військовий облік в тцк сп для отримання паспорту? Чи потрібно йому для цього їхати в Україну?

24.04.2024 12:54 124

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Щодо військового обліку.

За ч. 3 ст.4  Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", до призовних дільниць щороку протягом січня - березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Приписка проводиться відповідними районними (міськими) територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

Тобто, з 17 до 18 років Ваш син буде допризовного віку. Та, якби він  був в Україні, його б заклад освіти (школа/коледж) направила в ТЦК СП для приписки до призовної комісії ТЦК СП за місцем проживання.

Якщо він не приписується в 17 років, нічого страшного. Це не є перешкодою в отриманні ним консульських послуг за кордоном, в тому числі й отримання паспортного документу для виїзду за кордон. Адже, обмеження передбачені  Законом України №3633-IX від 11.04.2024 (див.за посиланням:Про внесення змін до деяких ... | від 11.04.2024 № 3633-IX (rada.gov.ua)  встановлені для чоловіків в віці від 18-60 років, у разі відсутності у них військово-облікового документу. Отже, Ваш син може спокійно отримати закордонний паспорт в 17 років, в консульстві (посольстві) України за кордоном або в ДП "Документ",  який буде діяти 10 років.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram