Отримання відстрочки

Доброго дня. Цікавить питання отримання відстрочки від мобілізації, напишіть можливі варіанти. Чоловік має батька інваліда 1 гр вказано в довідці МСЕК потребує постійного догляду, його дружина (мати 59р не пенсіонер)оформила за ним постійний догляд з компенсацією. Чи може мати відмовитися від догляду(якщо так, що потрібно і куди звертатися), а син відповідно оформити догляд на себе??Також в сімї є сестра невійськовозобовязана; та чи може чоловік оформити догляд якщо офіційно працевлаштований(не фоп) чи достатньо акту встановлення факту догляду без оформлення постійного догляду з компенсацією?

24.04.2024 13:36 217

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 462
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1. Цікавить питання отримання відстрочки від мобілізації, напишіть можливі варіанти. - Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

"8. У Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., № 16, ст. 255 із наступними змінами):

11) статтю 23 викласти в такій редакції:

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;"...

Враховуючи наведену Вами інформацію, відстрочку по пункту 13 отримати точно не вдасться. Оскільки у батька наявні інші ососи, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані його утримувати (тобто, донька і дружина).

При цьому, є можливість отримати відстрочку по пункту 9.

Як бачите, пункт 9 не встановлює вимоги щодо відсутності інших працездатних членів сім'ї у власних матері/батька з інвалідністю I чи II групи. Така вимога застосовується лише у разі здійснення постійного догляду за батьком/матір'ю дружини. Отже, для оформлення відстрочки будуть потрібні наступні документи: письмова заява на відстрочку + документи, які підтверджують родинні зв'язки з батьком (свідоцтво про народження чоловіка та паспорт батька) + довідка до акту огляду МСЕК, в якій вказано, що батько потребує постійного догляду (у разі наявності також можна додати ІПР/індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю) + довідку про отримання компенсації на догляд (видається УСЗН у разі оформлення постійного догляду на непрофесійній основі, більш детально про це https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/859-2020-%D0%BF#Thttps://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0639-22#n7 та https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0221-21#n19).

ХХХ

2. Чоловік має батька інваліда 1 гр вказано в довідці МСЕК потребує постійного догляду, його дружина (мати 59р не пенсіонер)оформила за ним постійний догляд з компенсацією. Чи може мати відмовитися від догляду(якщо так, що потрібно і куди звертатися), а син відповідно оформити догляд на себе?? - на жаль, дане питання Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі" не врегульовано.

Порядок лише визначає перелік документів, які потрібно надати для оформлення постійного догляду на непрофесійній основі та отримання компенсаці за це. Серед них: заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;заява про згоду отримувати соціальні послуги.

При цьому, відповідно до частини шостої статті 24 Закону України "Про соціальні послуги особи/сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах або належать до вразливих груп населення, отримувачі соціальних послуг (або їхні законні представники) мають право відмовитися від отримання соціальних послуг, крім випадків, передбачених законом.Відмова від отримання соціальних послуг оформляється в письмовій формі (заява).

Тому раджу з цим питанням звернутися до УСЗН, в якому дружина оформлювала догляд.

ХХХ

3. Також в сімї є сестра невійськовозобовязана; та чи може чоловік оформити догляд якщо офіційно працевлаштований(не фоп) чи достатньо акту встановлення факту догляду без оформлення постійного догляду з компенсацією? - на жаль, ні вищезазначеним Законом, ні іншими нормативно-правовими актами не визначено перелік документів, які потрібно надати в ТЦК для підтвердження відповідної обставини. Тому на практиці все на розсуд ТЦК. 

На мою думку, акту може бути недостатньо. Крім того, якщо на дружину оформлено постійний догляд на непрофесійній основі з отриманням відповідної компенсації, то акт сину ніхто не видасть.

При цьому, для призначення компенсації буде враховуватися середньомісячний сукупний дохід чоловіка, який має бути меншим за прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць, установлений законом на 1 січня календарного року. Враховуючи, що чоловік офіційно працевлаштований, то оформити постійний догляд на непрофесійній основі з отриманням відповідної компенсаці, на мою думку, йому не вдасться. 

У такому випадку варто отримати хоча б акт встановлення факту здійснення догляду (майновий стан чоловіка значення не матиме). Однак, для цього потрібно спочатку звернутися в УЗСН та відмовитися від постійного догляду на непрофесійній основі.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram