Виїзд за кордон

Добрий день. Мені 29 років, одружений, дитина 5 місяців.
Літом 2022 року проходив ВЛК, отримав обмежено придатний статус. Як розумію, на протязі наступних 5 місяців маю повторно пройти ВЛК, не впевнений що отримаю "непридатний", тому хочу виїхати в цей термін.

Є батько з поламаною ногою, тільки розпочали робити документи на інвалідність.
Також є дідусь, він не прямий родич, а саме чоловік сестри рідної бабусі моєї дружини. Але у нього ближчих родичів немає(ні дружини, ні дітей).
Йому 87 років і він має ІІ групу інвалідності.

Чи допоможе щось з цього мені виїхати? можливо є ще варіанти?

25.04.2024 00:39 194

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
732 отзывы (731 +) (1 -)
Консультации: 1914
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

За Правилами перетинання державного кордону які діють станом на сьогодні (але ми очікуємо зміни у зв'язку із прийняттям Закону № 3633-IX від 11.04.2024р., який набуде чинності 18.05.24р.), Ви поки що можете виїхати як супроводжуючий особу з інвалідністю ІІ групу (це я про дідуся маю на увазі), згідно з абз. 5 п. 2-1 Правил, за яким,перетинати державний кордон мають право:

особи, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю I чи II групи і супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або документів, що підтверджують інвалідність, та акта встановлення факту здійснення догляду. Акт встановлення факту здійснення догляду за особою з інвалідністю I чи II групи складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

Тобто, навіть за відсутності родинного  звязку із дідусем, Ви поки що маєте можливість виїхати як супроводжуючий, при наявності документів що посвідчують інвалідність дідуся (довідка МСЕК та пенсійне посвідчення), а також Акту встановлення факту здійснення догляду. Це не той акт що оформлюється з метою отримання компенсації для надавачів соціальної послуги по здійсненню догляду , він оформлюється виключно на виконання п. 2-1 Правил перетину кордону. І поки вони діюють, можете спробувати оформити Акт, звернувщись в місцеву держадміністрацію за місцем реєстрації дідуся.

Зразок заяви для оформлення такого акту:

                                                                                     Голові Голосіївської

                                                                                     районної у місті Києві державної адміністрації               

                                                                                      Адреса:

                                                                             

 

                                                                              Від:     ПІБ

                                                                                          _________ року народження                         

                                                                                        Адреса проживання: м.

                                                                                        Тел.: __________

                                                                                        Ел. адреса:

 

 

                                                                       Заява

Я,  _____________ПІБ,   , який є особою з інвалідністю ___ групи, що підтверджується довідкою МСЕК №______дата______,  засвідчую про те, що ___________ ПІБ, ___________року народження  здійснює за мною  постійний догляд через неспроможність обслуговувати себе самостійно.

У зв’язку з чим, прошу скласти Акт встановлення факту здійснення догляду за мною, ПІБ, _________року народження, громадянином ________  ПІБ__________, _______________року народження.

Додатки:

  1. Копія паспорту ___________ПІБ та РНОКПП,
  2. Копія паспорту ___________ПІБ та РНОКПП,
  3. Копія довідки МСЕК
  4. Копія пенсійного посвідчення

 

Дата                                          (підпис)                                                ПІБ

 

 Слід звернути увагу що при офомленні такого акту можуть витребувать довідку ЛКК про потребу дідуся о сторонньому догляді.  Для нього можуть без проблем оформити (враховуючи вік), але на то треба час.

Нормативно-правовими актами не передбачено для особи з інвалідністю для оформлення цього акту подавати ще довідку ЛКК яка посвідчує потребу такої особи у сторонньому догляді, але рекомендую додатково ще оформити таку довідку ЛКК, адже зазвичай комісія яка їде за місцем проживання особи з інвалідністю щоб скласти акт витребує крім довідки МСЕК ще й довідку ЛКК, в якій буде зазначено що особа з інвалідністю потребує стороннього догляду.

Ще зустрічалися випадки коли витребували документи про спільну "прописку". Але такі вимоги теж нічим не обгрунтовані.

Кожна така служба мають розпорядження своєї адміністрації на порядок видачі такого акту. Наприклад, є розпорядження дарницької райадміністрації N 492 (воно є типовим), а ньому регулюється порядок надання акту, та в ньому немає такої обовязкової умови як проживання разом чи родинний зв'язок, чи довідка ЛКК для інвалідів І та ІІ групи.

Отже, поки діють правила в сьогоднішній редакції, виїхати за кордон Ви можете як супроводжуючий особи з інвалідністю ІІ групи на підставі довідки МСЕК/пенсійного посвідчення (довідки ЛКК тут не потрібно), та Акту встановлення факту здійснення догляду, якщо встигнете оформити Акт.

А також нагадую, що для перетину кордону необхідно буде мати військово-обліковий документ після набуття чинності Закону, тобто з 18.05.24.

Якщо не встигаєте, вже оформлюйте батькові інвалідність і вже в залежності від групи інвалідності, та правил які будуть діяти на момент встановлення групи, будемо розглядати з Вами можливість як отримання відстрочки, так і перетину кордону.

Тож, можете звертатися marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Oleksii
    Oleksii
    1 неделю
    Консультация № 54226
    Виїзд за кордон

    Дякую Марині за швидку відповідь і глибоке занурення у мою справу. Марина, розуміючи справу - не сухо відповідає на запитання, а надає розширений "звіт" з додатковою необхідною інформацією. Також, дуже важливо що одразу робить акцент на датах, тобто який закон актуальний зараз і які зміни будуть "через 2 тижні". Окреме дякую за виділення основних тезісів жирним шрифтом, це допомагає швидше розібратись.

    Показать ответ на отзыв
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram