Влк, обмежено придатний

Добрий день. Хочу дізнатися як краще вчинити. У мене категорія обмежено придатний. Білий квиток 2004 року. Донецьк. За новим законом мені потрібно пройти ВЛК протягом 9 місяців. Чи можу я пройти ВЛК сам обравши, в який із цих 9 місяців мені зручніше перепройти ВЛК, і як мені бути з тим, щоб відмітитися в ТЦК? Чи варто туди йти відразу? Або спочатку збирати пакет документів з клініки, а після вже йти відмічатися протягом 9 місяців? Спасибі

10.05.2024 10:40 373

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
116 отзывов (116 +) (0 -)
Консультации: 292
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Перш за все майте на увазі, що Закон № 3621, який набрав чинності 04 травня 2024р. не містить обов'язку для громадян які визнані обмежено придатними проходити повторне ВЛК. Частина 2 Перехідних положень цього закону звучить наступним чином:

"Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом ПІДЛЯГАЮТЬ повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби"

Тобто цей Закон не покладає на Вас обов'язок щось робити, кудись з'являтись і проходити ВЛК в термін 9 місяців. Організацією цього переогляду повинні займатись органи військового управління, тобто регіональні ТЦК та СП. Яким чином вони будуть це робити, наразі невідомо. Але спосіб їх взаємодії з громадяниами на сьогодні не змінився - це особисте вручення повісток. Отже, Вам повинні вручити повістку про необхідність явки до ТЦК, там перевірити персональні дані і видати направлення на проходження ВЛК. Якщо протягом 9 місяців цього не станеться і ВЛК Ви не пройдете, то ніякої відповідальності для Вас не настане.

Інша справа, це виконання обов'язку щодо оновлення персональних даних, який виникне у всіх громадян, які перебувають на військовому обліку з 18 травня 2024 року і строк виконання такого обов'язку встановлений в 60 днів, тобто до 17 липня 2024 року. Тут Ви дійсно зобов'язані оновити свої персональні дані (до яких, доречі відповідно до ст. 7 Закону України «Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів» відносяться й відомості про результати медичних оглядів, що проводяться з метою визначення придатності до виконання військового обов’язку). Але це зробити можна не тільки в ТЦК, а й в центрах надання адміністративних послуг або в електронному кабінеті.

Як все це буде функціонувати поки невідомо, але оскільки під час такого оновлення цілком вирогідно виникне питання про проходження ВЛК, у зв'язку із наявністю статусу "обмежено придатний", дійсно доцільно було б відвідати профільних лікарів за тим напрямком, по якому свого часу Ви були визнані обмежено придатним, отримати свіжі аналізі, дослідження та діагнози, а вже потім виконувати обов'язок по оновленню персональних даних.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Евгений
    Евгений
    5 месяцев
    Консультация № 54629
    Влк, обмежено придатний

    Дуже вдячний, за консультацію. Швидко і розвернута відповідь

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram