Мобілізація та залишення на постійне проживання за кордоном: обовʼязки після 18 травня 2024 року

Я виїхав на постійне проживання за кордон в 2013 році, оформив постійне проживання за кордоном в 2019 році. Тоді ж оформив постійний консульський облік.
Громадянство іншої країни не набував.
Які мої зобов`язання після 18 травня 2024 року у звʼязку зі змінами законодавства?
Порушувати закон не хочу.
Це уточнення по https://b2bconsult.ua/consultation/35140
Дякую!

11.05.2024 14:00 599

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 875

Вітаю!

В не залежності де Ви оформлювали постійне місце проживання за кордоном ( в Міграційній службі України або в Посольстві України в країні перебування) Ви повинні були  знятися з військового обліку у зв'язку з вибуттям на постійне проживання.

Законі України "Про військовий обов'язок і військову службу"

5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

2) з військового обліку військовозобов’язаних:

які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

В 2019 році діяв "Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних" затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 р. № 921.

30.

Призовники і військовозобов’язані, які вибувають за межі України на постійне місце проживання, направляються виконавчими органами сільських, селищних та міських рад до районних (міських) військових комісаріатів для зняття їх із військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

56.

Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов’язаних у районних (міських) військових комісаріатах здійснюється за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 16 цього Порядку.

ххххххх

У Вас в паспорті повинна бути позначками:

Постійно проживають за кордоном (відмітка міграційної служби в паспортному документі «Постійне проживання в «___»/печатка «Оформлено виїзд на постійне проживання» або відмітка дипломатичної установи України в паспортному документі «Постійне проживання «___»/«Прийнятий на консульський облік»);

хххххххх

Особа, яка вибула з України, втратила зв’язок та не стоїть на обліку в тому чи іншому військовому комісаріаті - не є військовозобов’язаною.

Якщо ж особа фактично проживала за кордоном, але не оформила своє вибуття за офіційною процедурою, не знялася з обліку у військкоматі - для ТЦКСП  лишається військовозабовязаной.

хххххххх

Якщо Ви не знялися з військового обліку,  то Ви доя ТЦКПС формально лишааєтеся військозабовязаним і Вам треба оновлювалися дані в ТЦКСП. 

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Я ж чітко написав в описі що оформив залишення на постійне проживання, і звичайно знімався з військового обліку в 2019 році. Процедуру залишення проходив по варіанту через Посольство. Відмітка про залишення є в паспорті, і про взяття на постійний облік також. Тож, чи повинен я оновлювати дані по тому закону що прийнятий, і чи будуть якісь штрафні санкції проти мене у разі неоновлення? Які ще мої можливі обовʼязки?

    Показать ответ на отзыв
    • Адвокат Андрей Карпенко, фото
      Адвокат Київ
      На портале: : 3 года
      164 отзывы (163 +) (1 -)
      Оставил коментарий: : 11.05.2024 15:33

      Ви не є військовозабовязаним, тому не повинні оновлювати дані в ТЦКСП. Адміністративна відповідальність у Вашому випадку не передбачена.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram