Закон 10449 та постійне проживання за кордоном

Доброго дня!
В 2007 році виїхав на ПМП за кордон. Офіційну процедуру оформлення документів пройшов в Україні в т. числі військомат, податкову, пенсійне та міграційну службу. В закордонному паспорті маю відмітку про "Постійний консульський облік". Згідно нового закону, який вступає в силу 18 травня 2024 року, - чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, повинні стати на військовий облік.
Хоча, згідно статті 36 ч.3 про військовий обов”язок і службу - Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.
Наразі, проблем з виїздом за кордон немає, ДПСУ керується нормою виключення "людина, яка вибула, втратила зв’язок, вона не стоїть на обліку в тому чи іншому військовому комісаріаті і не є військовозобов’язаною, тому ця людина може спокійно перетнути кордон. "
Чи очікувати змін перетину кордону та обов"язок оновлення військово-облікових даних після 18 травня для категорії громадян з ПМП і якими законами керуватись у разі зупинки поліцією та ТЦК на території Україні під час перевірки документів.
Дякую!
14.05.2024 09:14 228

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
763 отзывы (762 +) (1 -)
Консультации: 1943
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Так, дійсно, частина 3 статті 36: військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

В той же час, в частині 2 цієї статті записано, що Зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни України, які вибули на строк більше трьох місяців за межі України. В новому законі ця норма виключена. Тобто вже не знімають з обліку тих хто вибув на строк більше 3-х місяців. 

Незважаючи на те, що по старому закону Ви зняті з обліку, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним. Отже на вас діють положення законодавства про мобілізацію та про військовий облік. А згідно закону, що набирає чинності з 18 травня, громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов’язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України.

При цьому наперед зрозуміло, що колізії (суперечливі положення) законодавства, які матимуть місце після набрання чинності новим законом, будуть застосовуватися не на вашу користь, а на користь держави.

На даний час є чинною Постанова КМУ № 1487 від 30.12.2022 року "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

У відповідності до пункту 53 Положення, Зняття з військового обліку військовозобов’язаних, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

Скоріше за все, слід очікувати внесення змін до постанови КМУ, які будуть чітко визначати питання щодо ведення військового обліку громадян, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном. І на протязі 30-ти днів з дати внесення змін Ви будете зобов'язані стати на облік.

В свою чергу, у відповідності до ч. 3 Прикінцевих та перехідних положень закону № 3633, Кабмін повинен у місячний строк з дня опублікування цього закону (тобто до 18 травня) прийняти нормативно-правові акти, що випливають із цього Закону, та усунути всі протиріччя. Після цього почнеться відлік 30-ти днів для того щод Ви стали на облік.

Тому з 18 травня у вас не виникне проблем з виїздом за кордон. Такі проблеми можуть виникнути тільки через 30 днів після оприлюднення змін до постанови КМУ № 1487. І якщо там буде зазначено обв'язок стати на облік (тобто змінять пункт 53 Постанови), то прикордонники не будуть звертати увагу на норму статті 36 ЗУ Про військовий обов'язок і військову службу, згідно якої військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться, натомість будуть звертати увагу на норму нового закону № 3633, згідно якої Ви зобов'язані стати на облік.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram