Відстрочка мати інвалід ІІ-групи

Доброго дня. Турбую Вас з приводу отримання консультації відповідно до нової редакції закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію (від 18.05.2024р), а також постанови КМУ номер 560
Склад сім`ї: Я, мати , батько, та старший брат.
Мені 25 років, закінчив військову кафедру та було присвоєне звання офіцер запасу молодший лейтенант. На даний момент перебуваю на обліку в РТЦК. За останні 2 роки декілька разів викликали для проходження ВЛК та оновлення даних .За результатами лікарської комісії був тимчасово непридатний, так як я маю проблеми зі здоров’ям (вроджена паталогія - мальфармація Арнольда Кіарі 1 та проблеми з серцем).В 2022 році отримав відстрочку в зв`язку з інвалідністю матері, з того часу до РТЦК не з`являвся. Прописаний у батьків.
Мати інвалід 2-ї групи , онкологія, не потребує постійно догляду.
Старший брат проживає в м.Києві але прописаний у будинку батьків(на даний момент намагається стати на облік та прописатись в м.Києві також отримати відстрочку в зв`язку з інвалідністю дружини (2 група онкологія))
Батько, 54 роки, проживає з мамою, також мав відстрочку згідно минулої редакції закону.

Маю декілька питань:
1) Чи я маю право на відстрочку від мобілізації згідно нового закону?
2) Чи може мати обрати мене як утримувача для отримання відстрочки. І які документи для цього потрібні.
3) У разі відмови на надання відстрочки які мої подальші дії?
26.06.2024 10:17 292

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
799 отзывов (798 +) (1 -)
Консультации: 2038
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо відстрочки:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до пункту 13 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

У вас є брат - військовозобов'язаний; у вас є батько - теж військовозобов'язаний. У вас є мама з інвалідністю ІІ групи. Отже, за пунктом 13 статті 23 Ви можете отримати відстрочку, якщо мама обере саме вас як особу, яка буде здійснювати за нею догляд, і напише відповідну заяву.

2. Як слідує з вищенаписаного, може. 

Перелік необхідних документів для подання заяви на відстрочку наведено в постанові КМУ 560:

- заява про відстрочку (шаблон заяви - у додатку № 4 до Постанови 560);
- документи, що підтверджують родинні зв'язки (ваше свідоцтво про народження);
- один із документів, що підтверджує інвалідність мами: або довідка МСЕК, або пенсійне посвідчення;
- згода мами, що саме Ви буде здійснювати за нею догляд - в постанві немає вимог щодо оформлення такої згоди, але враховуючи, що всі документи треба подавати в копія, що нотаріально засвідчені, то мама може підготувати таку заяву у любого нотаріуса.

3. Ви подаєте документи; комісія при ТЦК на протязі 7-ми днів розглядає вашу заяву і письмово повідомлеє вас про прийняте рішення. Рішення або про надання відстрочки, або про відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії ТЦК про відмову у наданні відстрочки можна оскаржити до суду.

Тому збирайте документи, подавайте заяву з нотаріально засвідченими копіями на розгляд комісії в ТЦК, а в разі негативної відповіді (відмови) - звертайтесь, допоможу оскаржити в суді.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram