чи можливо арешт майна за не оновлення особистих даних чоловіка в тцк?

доброго дня! розскажіть будь ласка, чи можливо арешт майна за не оновлення особистих даних чоловіка в тцк? маемо спільне майно з чоловіком в якій 1/2 квадратури є дарчої дитини з інвалідністью (до 18 років). також по документам майно оформлено на жінці.  якщо арешт майна можливий, що робити в такому разі, щоб не залишитися з дитиною на вулиці?

29.06.2024 19:42 180

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
165 отзывов (164 +) (1 -)
Консультации: 887

Вітаю!

1.

Новий закон про мобілізацію в Україні набув чинності. А це означає, що у військовозобов'язаних є 60 днів, щоб оновити дані в територіальних центрах комплектування. Якщо протягом цього періоду громадяни не оновлять свої дані, їм нарахують штраф. А от за несплату штрафу передбачено одразу кілька покарань.

За загальним правилом майно, набуте подружжям за час шлюбу, є спільним майном (ст.60 СК України) в незалежності від того на кого воно оформлено. 

У такому разі інформацію про порушника передадуть у виконавчу службу і дані про нього внесуть до Єдиного реєстру боржників. А це, своєю чергою, передбачає арешт майна і блокування банківських карт.

У законі йдеться про те, що заблокувати використання і вилучити з рахунку можна тільки ту суму, яка рівнозначна штрафу, але не більше. Якщо коштів недостатньо, то рахунки блокуються поки необхідна сума буде накопичуватися. 

За відсутності коштів на банківських рахунках або надходжень для сплати штрафу для покриття штрафу може використовуватися майно.

Якщо людина не виконує зобов’язання, то за певною процедурою майно може бути виставлено на торги і продається за допомогою аукціону. З цих коштів сплачується штраф та виконавчі витрати, а решта повертається власнику.

Звичайно, продати ваше нерухоме майно не зможуть, але накладати арешт, щоб не дати можливість розпоряджатися, швидше за все будуть.

Також у такому разі поліція або співробітники ТЦК можуть застосовувати адміністративне затримання, якщо необхідно встановити особу або з'ясувати обставини порушення. Затримати можуть до трьох діб.

Крім того, якщо військовозобов'язаний не сплатив штраф за прострочення оновлення даних, йому можуть виписати другий штраф, сума якого зросте - до 25 тисяч гривень для фізичних осіб.

Уже в разі несплати другого штрафу, така особа може бути притягнута до кримінальної відповідальності за порушення закону про мобілізацію. За ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану передбачено від 3 до 5 років ув'язнення.

2.

ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ НАЛЕЖИТЬ В КВАРТИРІ 1/4 ЧАСТИНА.

ЩОБ НЕ БУЛО ПРОБЛЕМ ІЗ ВЛАСНІСТЮ УКЛАДІТЬ У НОТАРІУСА  З ЧОЛОВІКОМ ДОГОВІР ПРО ПОДІЛ МАЙНА.

Статткю 69 СК України передбачено право дружини і чоловіка на поділ майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від розірвання шлюбу. Так, дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою зокрема уклавши договір про поділ майна, що є у спільній сумісній власності. Якщо об’єктом поділу є нерухоме майно, тоді такий договір укладається у письмовій формі та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 69 Сімейного кодексу України).

Поділ спільного майна подружжя означає припинення права спільної сумісної власності подружжя на це майно і виникнення на її основі приватної (роздільної) власності або спільної часткової власності подружжя. Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку за рішенням самого подружжя або в судовому порядку за наявності між ними спору.

1. Накласти арешт за борговими зобов'язаннями чоловіка  на майно, яке належить дружині і на яке не поширюється сімейно-правовий принцип спільності майна подружжя, неможливо. 

2. Майно буде належати тільки дружині.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram