Відстрочка від мобілізації за наявності батька-інваліда 2 групи, матері пенсійного віку та сестри в декреті

Доброго дня.

Мене звати Олександр. Мені 31 рік, військовозобовʼязаний, офіцер запасу (закінчив військову кафедру).

Хочу уточнити можливість отримання відстрочки від мобілізації, базуючись на обставинах наведених нижче.

Батько: 65 років. Інвалід 2-ї групи, безстроково. Довідки про необхідність постійного догляду немає.

Мати: 62 роки, пенсійного посвідчення ще не має (бракує років стажу).

Сестра: не є військовозобовʼязаною, перебуває у декретній відпустці (дитині 1 рік, є ще друга дитина 9 років). Сестра проживає окремо від батьків.

Маю такі питання:

1) Чи маю я право на відстрочку згідно з чинним законодавством?

2) Якщо ні, як саме можна скорегувати наведені вище обставини, щоб вони задовільнили умови отримання відстрочки?

3) Який перелік документів необхідно подати для оформлення відстрочки?

4) Чи маю я право на виїзд за кордон з батьком чи окремо? Який перелік документів необхідний для цього?

09.07.2024 21:47 251

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2050
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

1. Щодо відстрочки:

Згідно пункту 13 статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, не підлягають мобілізації особи, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю 1 чи 2 групи за умови відсутності інших осіб, які НЕ є військовозобов'язаними, та відповідно до закону повинні їх утримувати (крім випадків, що такі особи самі з інвалідністю, або потребують постійного догляду).

 Якщо писати своїми словами, то згідно Сімейного кодексу України один із подружжя повинен доглядати за іншим, і так само повнолітні діти мають доглядати за своїми батьками. 

У вас мама та сестра - невійськовозобов'язані. Отже, за пунктом 13 статті 23 зможете отримати відстрочку, тільки якщо і мати і сестра - або з інвалідністю, або потребують постійного догляду. Мати пенсійного віку, сестра в декреті - це робить їх непрацездатними (сестру - тимчасово), але це не робить їх такими що потребують постійного догляду. 

Отже, за пунктом 13 статті 23 Ви не зможете отримати відстрочку від мобілізації. 

Залишається пункт 9 статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію: не підлягають мобілізації особи, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною, та/або батьком чи матір'ю, які за висновком МСЕК чи ЛКК потребують постійного догляду. 

Висновок МСЕК про необхідність постійного догляду модна отримати тільки якщо особа - з інвалідністю 1 групи. У вашого батька інвалідність 2 групи, отже він може розраховувати тільки на висновок ЛКК (лікарсько-консультативна комісія). 

Отже, для того щоб вам отримати відстрочку від мобілізації, батьку необхідно отримати довідку ЛКК про необхідність постійного догляду. Для цього він повинен звернутися до свого сімейного лікаря (або до того профільного лікаря, по спеціальності якого призначена інвалідність), лікар направить вашого батька на ЛКК, і вже потім ЛКК буде визначатися - чи є підстави для видачі висновку про необхідність здійснення постійного догляду. 

Без такого висновку відстрочку отримати неможливо. Отримання висновку ЛКК - це найважча частина в вашому переліку завдань, які необхідно виконати для отримання відстрочки від мобілізації. 

Якщо отримаєте такий висновок, то наступний крок - подання заяви до виконкому місцевої ради для видачі Акту про факт здійснення постійного догляду. У них є шаблон заяви та перелік необхідних документів для її подання. Спеціально створена комісія приходить та оглядає ваше з батьком місце проживання, умови проживання. Ваша присутність під час відвідування комісії - обов'язкова. На протязі 5-ти робочих днів з моменту отримання заяви комісія видає або Акт, або відмову у видачі акту. 

Після отримання акту можна готувати заяву до ТЦК. Шаблон заяви знаходиться в додатку 4 постанови КМУ 560. Перелік документів, що подаються разом з заявою, знаходиться в додатку 5 постанови КМУ 560.

2. Щодо виїзду за кордон:

Умови виїзду за межі України зазначені в постанові кабінету міністрів України 57 під назвою Правила перетинання державного кордону громадянами України. Згідно пункту 2-1 Правил, Ви маєте право виїхати за межі України разом з батьком. 

Для виїзду необхідно пред'явити такі документи:

- закордонні паспорти;

- пенсійне посвідчення батька;

- ваше свідоцтво про народження;

- ваш військовий квиток з доказами оновлення даних (або штрих-код, вклеєний в ТЦК, або Витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів, що видається при оновленні даних в ЦНАПі, або за допомогою застосунку Резерв+);

- докази спільного проживання.

Всі документи- або оригінали або нотаріально завірені копії. Звісно що закордонні паспорти- тільки оригінали.

Доказом спільного проживання є або штапм про прописку в паспорті-книжечці (за умови, що прописка відносно свіжа),  або витяг реєстру, що видається в ЦНАПі.

В пенсійному посвідченні повинна бути зазначена група інвалідності, строк дії та підстави інвалідності. 

При цьому ще ра уточнюю: виїхати за кордон зможете тільки разом з батьком. 

.

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram