Яку силу має тимчасове посвідчення до 2017 зі статусом "виключенний з обліку"

Доброго дня. Маю тимчасове посвідчення (фото прикріпив) в якому зазначено, що я був "виключений з обліку" . Оновлювати дані не планую
Питання:
1. У випадку зупинки представниками поліції чи має якусь силу мій документ? Якщо так, но які закони та норми спиратись, що ставити у противагу тим законам на які спираються вони?
2. Бачив десь інформацію про те, що "виключений з обліку" не вважається військово забов`язаним, і відповідно не має оновлювати дані. Чи є цьому законні підстави? Якщо так, то які?
3. При отриманні штрафу, чи буду я мати шанси успішно оскаржити його маючи цей документ?
4. Чи достатньо цього документу для отримання бронювання, як працівник за гіг-контрактом, оформленний через ДіяСіті.

Буду дуже вдячний за розгорнуту відповідь, з посиланнями на закони та постанови.

12.07.2024 16:29 249

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
797 отзывов (796 +) (1 -)
Консультации: 2036
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

На жаль, не все так просто як здається на перший погляд.

В 2008 році, коли вам було 18 років, вас за статтею 73-в визнали непридатним до військової служби в мирний час, обмежено придатним в віськовий час, та згідно наказу 342 зняли з військового обліку. В ті часи ніхто і подумати не міг, що в Україні можливий військовий стан. Але пізніше, вже за часів АТО був виданий Наказ МО №24, який відмінив зняття з обліку військовозобов'язаних, визнаних обмежено придатними. Наказом МО №24 були внесені зміни до Керівництва з військового обліку у Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України №35 від 22.01.2002 року про скасування положення про зняття з військового обліку громадян, визнаних військово-лікарняними комісіями непридатними у мирний час та обмежено придатними у воєнний час

Щодо печатки про виключення з обліку на підставі статті 18 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу": стаття 18 визначає умови звільнення від призову на строкову військову службу. Так як вас зняли з обліку, то зрозуміло що заодно і звільнили від проходження строкової служби.

Тому станом на сьогоднішній день Ви не вважаєтесь виключеним з військового обліку. Більше того, є ймовірність отримання штрафу за непостановку на облік.

Тому я раджу оновити дані - або через Резерв+, або через ЦНАП. ОТримаєте витяг з реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів. В цьому витягу побачите актуальну інформацію щодо свого теперішнього статусу.

Буде просто чудово, якщо побачите статус "виключений з обліку". Якщо ж статус буде "не на обліку, потребує уточення" - це буде означати, що ТЦК про вас не забули, і у вас як у військовозобов'язаного зі статусом обмежено придатного в військовий час є обов'язок повторного проходження ВЛК до 04 лютого 2025 року. 

Тепер по ваших питаннях:

1. Має силу. Тимчасове посвідчення - має ту ж саму силу, що і військовий квиток. Але поліція з працівниками ТЦК знають, що Наказ 342 вже давно відмінили. Тому вам мають право вручити повістку на уточнення облікових даних.

2. Як я вже писав, зараз немає підстав вважати вас виключеним з обліку.

3. Дивлячись за що буде штраф. Ви не уточнили, що маєте на увазі, а підстав може бути досить багато.

4. Під час бронювання вся інформація про особу, яку намагаються забронвати, буде перевірятися в ТЦК. Тому є значні шанси, що в бронюванні буде відмовлено, в зв'язку з тим що Ви не стали повторно на військовий облік (після скасування Наказу 342).

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram