Данних в реєстрі військовозабов'язаних на знайдено.

Мені 58 з половиною років.
У 2012р( 46 років) був відправленний відділом кадрів у війскомат для виключення з війскового обліку по досягненню граничного віку перебування в запасі.
З обласного військомата відправили у сельську раду, т.к. там був взятий на облік.
При зверненні у сельську раду у 2012 отримав печатку на сторінці про зняття з обліку. Зараз дізнався, що треба було отримати печатку на сторінці про викоючення з обліку.
Під час звернення до ЦНАПу про свої данні, отримав інформацію, що данних не знайдено.
Яки мої подальші дії? Вставати знов на облік? Проходити ВЛК? Яки закони змушують мене це робити?
Я вже на пенсії за віком.

15.07.2024 15:14 168

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 559
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

Яки мої подальші дії? Вставати знов на облік? Проходити ВЛК? Яки закони змушують мене це робити? - Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації" від 27 березня 2014 року №1169-VII внесено зміни до статті 28 Закону №2232-XII та змінено граничний вік перебування в запасі другого розряду до 50 років, а Законом України "Про внесення змін до статті 28 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу"" від 22 липня 2014 року №1604-VII - до 60 років.

Відповідно до Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 2 до Порядку https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

1) перебувати на військовому обліку:

за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності;

3. Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, зіпсуття або недбале зберігання військово-облікових документів, яке спричинило їх втрату, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У Рішенні від 09 лютого 1999 року №1-рп/99 (справа №1-7/99 про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) Конституційний Суд України дійшов висновку про те, що дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти так, що вона починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Як зазначає Верховний Суд в Постанові № 820/3113/17: "З часу набрання чинності змін до вказаного Закону він поширює свою дію на всій території України і розповсюджується на всіх осіб, що не досягли граничного віку перебування у запасі.".

ВИСНОВКИ: враховуючи, що Ви не досягли граничного віку перебування в запасі (60 років), то рахуєтесь військовозобов'язаним та повинні перебувати на військовому обліку, навіть не дивлячись на те, що раніше були виключені з нього. Однак, так як після уточнення даних у ЦНАП відомості по Вам не були знайдені/відсутні в "Оберіг" (скоріш за все, у зв'язку з тим, що не стоїте на військовому обліку) та те, що Ви у 2014 році (після підвищення граничного віку перебування у запасі до 50 років) не стали на військовий облік, то на мою думку, не варто самостійно (без повістки) йти до ТЦК та особисто про себе нагадувати. Оскільки на військовий облік Вас точно візьмуть, так ще й штраф попросять заплатити за те, що Ви своєчасно не стали на військовий облік.

У разі зупинки для перевірки документів показуєте ваш паспорт та ВОД, в якому стоїть відмітка про виключення з військового обліку. Затримувати Вас точно не будуть, максимум вручать повістку на уточнення даних.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram