Виїзд за кордон з відстрочкою

Вітаю!

Підкажіть будь ласка, чи можу я виїхати за кордон з дитиною на 2 тижні, якщо я батько-одинак та маю відстрочку по 11.08.24. Також мені видали повістку на 13.08.24.

Маю військово-обліковий документ, де вказана відстрочка по 11.08.24, потім сказали кожні пів року треба оновлювати статус.


Дякую)

17.07.2024 22:33 203

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 559
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

Відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text):

2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни) державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;...

2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/560-2024-%D0%BF#Text):

49. У період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

54. У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

ВИСНОВКИ: Ви маєте право на виїзд за кордон згідно пункту 2-6 Правил № 57. Для перетину кордону Вам будуть потрібні наступні документи:

1) закордонний паспорт;

2) військово-обліковий документ (зі штрих-кодом та записом про відстрочку за відповідним пунктом частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію").

Звертаю увагу, що Ви можете зателефонувати в Держприкордонслужбу, в тому числі на конкретний пунтк пропуску, та уточнити відповідну інформацію щодо перетину кордону (https://dpsu.gov.ua/ua/konsultacii-shchodo-peretinu-kordonu/https://www.kmu.gov.ua/news/do-uvagi-osib-yaki-planuyut-peretin-kordonu-z-krayinami-yes-ta-respublikoyu-moldova).

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com.

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram