Виїзд за кордон брата як супроводжуючого сестру-дитину з інвалідністю

Чи має право брат виїхати за кордон у якості супроводжуючого сестру – дитину з інвалідністю.
Брату 24 роки, має статус призовника.
Якщо так, то які документи для цього потрібні.
Питання базується на тому, що в Правилах перетину державного кордону громадянами України зазначено, що

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

баби, діди, повнолітні брати, сестри, мачухи, вітчими, які супроводжують дітей з інвалідністю для виїзду за межі України, у разі їх приналежності до категорії осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, за наявності у них відповідних підтвердних документів та документів, що підтверджують родинні зв’язки (їх нотаріально засвідчених копій);

21.07.2024 18:07 111

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 873

Вітаю!

ПРИЗОВНИКИ НЕ ПІДЛЯГАЮТЬ МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ВОНИ ПОВИННІ ПРОЙТИ БАЗОВУ ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ. 

ЯКЩО ПРИЗОВНИК МАЄ ВІДСТРОЧКУ ВІД БАЗОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, ВІН МАЄ ПРАВО ПЕРЕТНУТИ КОРДОН В ТОМУ ЧИСЛІ І ЯК ОСОБА, КОТРА СУПРОВОДЖУЄ СЕСТРУ (ДИТИНА З ІНВАЛІДНІСТЮ).

ЗАКОН УКРАЇНИ 

"Про правовий режим воєнного стану" 

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text

Стаття 20. Правовий статус та обмеження прав і свобод громадян та прав і законних інтересів юридичних осіб в умовах воєнного стану

4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

хххххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ 

"Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

24) інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках.

хххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ 

"Про військовий обов'язок і військову службу"

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

Стаття 2. Військова служба і виконання військового обов'язку в запасі

6. Види військової служби:

базова військова служба;

Стаття 15. Направлення громадян України для проходження базової військової служби

1. Для проходження базової військової служби направляються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі (жіночої статі - добровільно), яким до дня відправлення на базову військову службу виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 25-річного віку.

5. Порядок організації підготовки та направлення громадян України для проходження базової військової служби визначається цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України.

Стаття 17. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби

1. Відстрочка від направлення для проходження базової військової служби надається призовникам, які:

мають право на звільнення з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою статті 26 цього Закону.

Стаття 26. Звільнення з військової служби

12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

3) під час дії воєнного стану:

виховання військовослужбовцем дитини з інвалідністю віком до 18 років, у разі відсутності інших осіб, які зобов’язані її виховувати;

хххххххххх

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 березня 2002 р. № 352
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 20 січня 2021 р. № 100)

" Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом".

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%BF#n13

36. У разі вибуття більш як на три місяці у службове відрядження, у відпустку, на навчання, на лікування, на проживання в іншу місцевість призовники повинні знятися з військового обліку за місцем проживання.

37. Для зняття з військового обліку призовник зобов’язаний особисто з’явитися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки і подати письмову заяву, в якій зазначити причину зняття з військового обліку та точну адресу нового місця проживання, і в разі потреби подати копії відповідних документів, крім випадків взяття на військовий облік та зняття з нього, одночасно з реєстрацією/зняттям з реєстрації місця проживання в електронній формі.

Дозвіл на зняття призовників з військового обліку дається керівником районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або особою, яка його заміщає. На поданій призовником заяві обов’язково зазначається, з якої причини і на підставі яких документів видано дозвіл на зняття його з військового обліку.

41. У разі вибуття призовників без зняття з військового обліку або неприбуття їх для взяття на військовий облік за новим місцем проживання районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки повинні вживати негайних заходів до уточнення місцезнаходження таких призовників через батьків, органи Національної поліції, заклади освіти та інші організації. Документація щодо уточнення місцезнаходження призовників підшивається до їх особових справ.

хххххххх

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 17.07.2024 Р.:

https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-oblikovogo-dokumenta-pid-chas-peretinannya-kordonu-obovyazkova-umova-dlya-vsih-cholovikiv-gromadyan-ukraini-u-vici-vid-18-do-60/

"Наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова умова для всіх чоловіків громадян України у віці від 18 до 60"

Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram