Оформлення відстрочки

Вітаю!

Я збираюсь оформлювати відстрочку за пунктом 13.

У мене батько інвалід другої групи, я єдиний син.
А з дружиною батько розлучений вже дуже давно.

Акт про встановлення факту догляду я отримав і вже збираюсь їхати у ТЦК оформлювати відстрочку.

Надайте відповіді на наступні питання:
1. Повний перелік документів який я маю надати у ТЦК.
2. Чи можуть виникнути проблеми через те, що я прописаний із батьком у різних районах? У акті це також зазначено, але проблем для його отримання це не створило.
3. Чи маю я до отримання відстрочки оновити данні? Я їх не оновлював ніде, у мене є тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного, там є зазначення що я на обліку у військкоматі з 2019го року. Якщо мені не потрібно оновити данні, а це буде вимагатись, як мені себе поводити?
4. Чи маю я проходити ВЛК?
Якщо мене будуть вимагати це зробити, як мені себе захистити?
5. Чи доречно до пакету документів які я буду надавати додати останні виписки батька з лікарні? Йому нещодавно робили операцію.
6. На який термін відстрочки я можу розраховувати?

Дякую!
23.07.2024 12:58 244

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
805 отзывов (804 +) (1 -)
Консультации: 2050
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Перелік необхідних документів, які треба подавати разом з заявю про надання відстрочки, розміщено в додатку 5 постанови Кабміну № 560 від 16.05.2024 року.

Згідно цього додатку, при подання заяви на підставі пункту 13 статті 23 ЗУ Про мобілізацію, перелік необхідних документів:

для особи, яка зайнята доглядом,

– документи, що підтверджують родинні зв’язки,

та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, здійснювати догляд за ними:

інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

для особи, яка потребує догляду,

– один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Отже, перелік документів для відстрочки:
- заява за шаблоном, розміщеним в додатку 4 постанови 560;
- ваше свідоцтво про народження;
- пенсійне посвідчення батька з зазначенням групи інвалідності, причини інвалідності, та строку дії інвалідності.

Все інше (те, що у батька немає інших невійськовозобов'язаних осіб) - напряму не вимагається подавати, але можна додати документ про розірвання шлюбу та письмову заяву батька, що у нього немає інших повнолітніх дітей окрім вас (така заява посвідчується нотаріусом).

Всі копії документів подавати нотаріально засвідченими. Заяву в двох екземплярах: одну (та що з додатками) здаєте, на іншому екземплярі поставлять відмітку про реєстрацію - це буде ваш екземпляр, як доказ подання заяви.

2. Чи можуть виникнути проблеми через те, що я прописаний із батьком у різних районах? У акті це також зазначено, але проблем для його отримання це не створило. - за пунктом 13 взагалі не вимагають подання Акту. Цей документ (акт) вимагають якщо бажаєте отримати відстрочку за пуктом 9.

При цьому дійсно, однакова прописка не вимагається - ані при отриманні відстрочки, ані для видачі Акту. Прописка - це формальність. Ви маєте право проживати не за пропискою (в даному випадку - разом з батьком).

3. Чи маю я до отримання відстрочки оновити данні? Я їх не оновлював ніде, у мене є тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного, там є зазначення що я на обліку у військкоматі з 2019го року. Якщо мені не потрібно оновити данні, а це буде вимагатись, як мені себе поводити? - Ви є військовозобов'язаним. Ви повинні були в обов'язковому порядку оновити дані - останній строк був 16 липня. Ви вже порушили діюче законодавство, тобто отримаєте штраф від 17 тис до 25500 грн за неоновлення даних. Оновіть їх хоча б зараз - тоді принаймні уникнете розшуку працівниками поліції. Бо якщо вас теоретично знайдуть і доставлять до ТЦК - а Ви ще не подали заяву на відстрочку- то наступним кроком буде направлення вас на ВЛК для визначення ступеня придатності до військвої служби, з усіма можливими наслідками.

4. Чи маю я проходити ВЛК? - якщо прийдете в ТЦК для подання заяви на відстрочку - то вас не направлять на ВЛК, доки не розглянуть вашу заяву. Якщо мене будуть вимагати це зробити, як мені себе захистити? - скарга в міноборони - на гірячу лінію і на електронну пошту.

Якщо прийдете для оновлення даних, або якщо вас примусово доставить поліція - тоді Ви зобов'язані на вимогу ТЦК пройти медогляд (ВЛК). В цьому випадку скаржитись немає підстав.

5. Чи доречно до пакету документів які я буду надавати додати останні виписки батька з лікарні? Йому нещодавно робили операцію. - навіщо? це нікого не цікавить. Є встановлена інвалідність, та ще й є акт постійного догляду - цього достатньо.

6. На який термін відстрочки я можу розраховувати? - це на розсуд керівника ТЦК. МОжуть на півроку дати, можуть на три-чотири роки дати. Різні випадки бувають, тут наперед не вгадаєш.

___

Якщо зщось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram