Військовий облік жінки медичного працівника

Добрий день
Маю освіту медичної сестри, після коледжу в 2008 році всім потрібно було стати на військовий облік. Мене взяли на облік та за рішенням ВЛК я була знята з обліку за станом здоров`я (обмежена придатність). Такий запис залишився у мене в військовому квитку. Військкомат ніколи більше не викликав. По спеціальності так і не працювала, жодного дня. Питання: чи потрібно було мені оновити дані? Збираюся їхати в Україну, чи випустять мене потім? Чи вручать повістку на кордоні?
23.07.2024 13:29 169

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
806 отзывов (805 +) (1 -)
Консультации: 2073
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

За Прикінцевими та перехідними положеннями до Закону  України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX (див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n152),  громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

Отже, на громадян України які перебувають на військовому обліку покладається обов’язок  уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти та інші персональні дані безпосередньо в ТЦК та СП, або ЦНАП чи Резерв+. 

Для виключених з обліку є чітка позиція, що вони не оновлюють персональні дані. Стосовно знятих з обліку думки різні. Але, юридично, ті хто був знятий з обліку (незалежно з підстав) теж не мають такого зобов'язання.  Адже в законі чітко вказано:" громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані..." Отже, притягнути Вас до відповідальності за неоновлення даних, підстав немає.

Проте, слід зазначити, що зняті підлягають взяттю на військових облік, що відповідно супроводжується і оновленням даних, і проходженням ВЛК.

Оскільки Ви були зняті з обліку, а не виключені за непридатністю, Ви підлягаєте взяттю на облік. Вам можуть надходити повістки від ТЦК та СП за місцем реєстрації (прописки). І Ви зобов'язані будете з'явитися за повісткою.

Проте, це не є перешкодою у виїзді за кордон. Адже на кордоні обов'язок надати військово-обліковий документ розповсюджується виключно на чоловіків віком від 18-60 років. Для жінок  з медичною освітою ( військовозобов'язаних та/або які підлягають взяттю на військовий облік) обмежень у перетині кордону не встановлено, та у жінок на кордоні військово-облікові документи не витребують.

Згідно п. 6 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", у період проведення мобілізації (крім цільової) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його за вимогою уповноваженого представника територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram