Перетинати кордон, якщо термін дії ВЛК вже сплив

Доброго дня!

У мене є військовий квиток, у якому зазначений VIN номер. ВЛК проходив у 2022 році, і я вже виїжджав за кордон у 23 році. Чи можу я зараз перетинати кордон, якщо термін дії ВЛК вже сплив?

Дякую за відповідь!
23.07.2024 14:41 219

Консультация исполнителя

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
На портале: 7 месяцев
18 отзывов (18 +) (0 -)
Консультации: 67

Доброго дня!

Відповідно до п. 17 Постанови КМ України № 560 представники Держприкордонслужби з 16 травня 2024 перевіряють в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу.

І хоча в даному пункті зазначено, що представники Держприкордонслужби відмовляють в перетині державного кордону у разі відсутності ВОД або якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію але в розділі «Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації» Постанови  560 зазначено, що в ході перевірки документів у разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, старший групи оповіщення пропонує прослідувати до районного ТЦК для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

В свою чергу п. 69 Наказу 560 зазначено, що особи в яких закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, направляються на військово-лікарську комісію.

Також пунктом 1 «Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» передбачено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні прибувати за викликом районних ТЦК та СП для проходження медичного огляду.

Аналізуючи дані норми можна зазначити наступне:

У випадку закінчення строку дії рішення ВЛК вас повинні направити на ВЛК, тобто не ви самі зобов'язані пройти ВЛК а вас районний ТЦК та СП повинно направити на ВЛК.

Отже, якщо термін дії ВЛК вже сплив це не є підставою для відмови у перетині кордону.

Окремо хочу вас попередити про наступне:

Якщо строк дії рішення ВЛК закінчився то представники Держприкордонслужби можуть вважати це «порушенням правил військового обліку» та на підставі цього, керуючись Постановою 560 можуть направити вас до ТЦК для проходження ВЛК.

І хоча це є протизаконним, оскільки законодавство вас не зобов'язує самостійно ініціювати проходження ВЛК, але такий ризик також існує.

Р.S.

Враховуючи те, що для осіб чоловічої статті віком від 18 до 60 років перетинання державного кордону було обмежено з 2022 року але ви перетинали кордон у 2023 році виходить у вас є підстави для його перетинання тому питання про підстави перетину кордону я не розглядав.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram