Хто відшкодовує завдані збитки працівником клієнту . (Клінер побив мебли, або монтажер пошкодив техніку при монтажі обладнання)

Я як ФОП, або ТОВ в якому я керівник і беніфіцар надає послуги клієнту .
Мій працівник приходить виконати роботи , але внаслідок недбалості завдає коштовне ушкодження майну клієнту, хто відшкодовує збитки?Якщо він не працевлаштований , то вся відповідальність на мені? Чи можу я укласти на постійній основі з такою особою договір надання послуг з монтажу/клінінгу і чи це повинен бути тільки ФОП ?
24.07.2024 20:44 110

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
62 отзывы (58 +) (4 -)
Консультации: 283
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст. 1172 Цивільного Кодексу України, . Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.Замовник відшкодовує шкоду, завдану іншій особі підрядником, якщо він діяв за завданням замовника.

Відповідно, саме Ви повинні відшкодувати збитки клієнту.

При цьому, відповідно до ст. 130 Кодексу Законів про працю, умовами настання матеріальної відповідальності працівника є (ці умови повинні виконуватись одночасно): пряма дійсна шкода; протиправна поведінка працівника; вина працівника; прямий причинний зв’язок між протиправною і винною дією чи бездіяльністю працівника і шкодою, що настала.

Якщо робітник влаштований у Вас офіційно, то Ви можете притягнути його до матеріальної відповідальності у межах середнього місячного заробітку. Якщо ні - така можливість відсутня.

Якщо Ви уклали договір надання послуг з монтажу та клінінгу, то в рамках цього договору, Ви можете зтягнути з надавача послуг по договору повну вартість його послуг. Такий договір можна укласти як з ФОП, так і зі звичайною фізичною особою. Але якщо договір укладено з звичайною фізичною особою, то Ви маєте виконувати щодо неї функції податкового агента, сплачувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Тому раціональніше укладати такі договори виключно з ФОП. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram