Консультація по ВЛК

1. Чи є у мене підстави для визнання "обмежено придатним" з діагнозом: полікістоз нирок (АДПН), ХХН G2, а згідно з динамічною реносцинтографії фільтраційна здатність нирок помірно знижена, а ексктреторна здатність нирок виражено уповільнена. Також у мене діагностовано рецидивна епітеліальна куприкова кіста [K60.2] (рекомендації - планове оперативне втручання), такий стан післе 1-ї операції. І чи можуть мене змусити робити операцію, а які будуть дії тцк у випадку відмови від операції ?
2. Також маю зір OD 0.04 -4.25, OS 0.04 -3.5 тобто згідно з цим придатний з корекцією. Але згідно с ТДВ на які роди військ мають право направляти. Там вказано що без корекції для більшої кількості родів військ потрібно 0,5 без корекції, а в мене менше 0,1 без корецкції. Проте у наступному рядку "з корекцією" обмеження стоїть тільки для повітряних сил та інших військових частин. В інших колонках пробіл. То згідно з цим я придатний з корекцією до всіх родів військ виходить? чи як? чи можуть змусити ходити в окулярах?
25.07.2024 14:16 233

Консультация исполнителя

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
На портале: 7 месяцев
18 отзывов (18 +) (0 -)
Консультации: 67

Доброго дня!

Полікістоз нирок (АДПН), ХХН G2 означає автосомно-домінантний полікістоз нирок, хронічну хворобу нирок (ХХН) другої стадії.: ШКФ 60-89 мл/хв/1,73 м² (незначне зниження ШКФ з наявністю ознак ураження нирок).

Статтею 66 розкладу хвороб Наказу МО № 402 зазначено, що громадяни, які призиваються на військову службу (приймаються на військову службу за контрактом), та військовослужбовці, у яких виявлені ознаки захворювань нирок, підлягають стаціонарному обстеженню.

З метою своєчасного встановлення діагнозу, надання медичної допомоги, початку проведення замісної ниркової терапії та проведення військово-лікарської експертизи доцільно застосовувати поняття «хронічна хвороба нирок» (ХХН).

В таблиці 17 визначені критерії ХХН та в примітці до таблиці передбачено, що зниження швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) <60 мл/хв./1,73 м-2 без наявності маркерів ураження нирок не означає наявність ХХН.

(Основні маркери ураження нирок – Протеїнурія, Альбумінурія, Гематурія, Підвищений рівень креатиніну в крові, ШКФ, Циліндрурія, Наявність лейкоцитів у сечі).

За пунктом «в» ст. 66 оглядаються громадяни та військовослужбовці з хронічними захворюваннями нирок та незначним порушенням їх функції або ХХН I-II стадій.

Незначним порушенням функції нирок уважаються: наявність сечового синдрому (минуща еритроцитурія, лейкоцитурія, протеїнурія) при нормальних показниках рівня клубочкової фільтрації та рівня креатиніну крові, на екскреторних урограмах поява контрасту пізніше 10-ї хвилини.

Враховуючи, що маркерів ураження нирок у вас не зазначено, тому ваш діагноз не підпадає під ст. 66.

Рецидивна епітеліальна куприкова кіста [K60.2] (рекомендації - планове оперативне втручання)

Сам діагноз «епітеліальна куприкова кіста» не зазначено в переліку хвороб Наказу 402 але дана хвороба може бути розглянута за ст. 10 або ст. 57 розкладу хвороб.

Статтею 57 передбачено що за пунктом «б» розглядаються пілонідальна куприкова кіста з часто рецидивуючими формами.

В поясненні до статті зазначено, що часто рецидивними формами хвороб шкіри та підшкірної клітковини вважаються такі форми, за яких загострення виникають два та більше разів на рік. Безперервно рецидивними формами вважаються форми з неповним клінічним одужанням після проведеного курсу лікування; загострення спостерігається в строк до одного місяця після виписки зі стаціонару.

В свою чергу ст. 10 передбачено, що до пункту «б» належать новоутворення рецидивні дермоїдні куприкові кісти після радикального хірургічного лікування або у разі відмови від нього.

І хоча епітеліальна, пілонідальна та дермоїдна куприкові кісти це різні типи кіст (по походженню та лікуванню), але місцерозташування та симптоматика їх схожі.

Підсумовуючи зазначене: у випадку двох та більше разів на рік загострення хвороби а також у випадку необхідності радикального хірургічного лікування або у разі відмови від нього вас можуть визнати «придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони».

Чи можуть мене змусити робити операцію, та які будуть дії тцк у випадку відмови від операції ?

Ви можете відмовитись від операції. Ані ТЦК ані ВЛК не має права вас зобов'язати робити операцію, більш того, в деяких статтях розкладу хвороб передбачено про відмову у хірургічному лікуванні.

Згідно з цим я придатний з корекцією до всіх родів військ виходить? чи як? чи можуть змусити ходити в окулярах?

Так, ви придатний до зазначених родів військ.

Вас не мають право зобов'язати носити окуляри, єдине застереження про носіння окулярів зазначено у ст. 31: особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов’язків.

Окремо зазначаю, що Наказ 402 вважає, що особи у яких зір з корекцією відповідає нормі, то такі особи придатні до служби в зазначених військах.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram