Вступ

Мене цікавить питання про відмінності між ступенями молодшого бакалавра та бакалавра. Чи існує юридична чи практична різниця між цими ступенями? Окрім того, як впливає неповне навчання на ступінь бакалавра? Якщо я вже розпочав навчання на бакалавра, але не завершив його, як це може вплинути на мої академічні та професійні можливості?

 Заздалегідь дякую за вашу відповідь.

05.08.2024 12:08 83

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
61 отзыв (58 +) (3 -)
Консультации: 284
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 2-4 ст. 5 ЗУ "Про вищу освіту",

Здобуття вищої освіти на кожному рівні вищої освіти передбачає успішне виконання особою освітньої програми, що є підставою для присудження відповідного ступеня вищої освіти:

1) молодший бакалавр;

2) бакалавр;

3) магістр;

4) доктор філософії/доктор мистецтва;

Молодший бакалавр - це освітній або освітньо-професійний ступінь, що здобувається на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти і присуджується закладом вищої освіти у результаті успішного виконання здобувачем вищої освіти освітньої програми, обсяг якої становить 120 кредитів ЄКТС. Для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра на основі фахової передвищої освіти заклад вищої освіти має право визнати та перезарахувати кредити ЄКТС, максимальний обсяг яких визначається стандартом вищої освіти.

Бакалавр - це освітній ступінь, що здобувається на першому рівні вищої освіти та присуджується закладом вищої освіти у результаті успішного виконання здобувачем вищої освіти освітньо-професійної програми, обсяг якої становить 180-240 кредитів ЄКТС. Для здобуття освітнього ступеня бакалавра на основі освітнього ступеня молодшого бакалавра або на основі фахової передвищої освіти заклад вищої освіти має право визнати та перезарахувати кредити ЄКТС, максимальний обсяг яких визначається стандартом вищої освіти.

Таким чином, молодший бакалавр та бакалавр є різними ступенями вищої освіти. Практично - обидва ці рівні вищої освіти для деяких професій (наприклад, право) є неповними та не дозволяють займатись певними видами діяльності. Але для переважної більшості спеціальностей таких обмежень не встановлено, але вони можуть передбачатись конкретним роботодавцем. Ще різниця між ними полягає в тому, що з рівнем "бакалавр" можна поступати на рівень "магістр", а з рівня "молодший бакалавр" - на рівень бакалавра (з перехарахуванням частини кредитів ЕКТС).

Незавершена освіта не надає особі права на присудження того чи іншого ступня вищої освіти. Але при вступі на іншу програму, Ви можете перезарахувати кредити ЕКТС, які Вами уже були отримані в рамках тієї чи іншої програми, тим самим скоротити навантаження та час проходження програми.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram