ВЛК та бронювання

Доставлений поліцією на проходження ВЛК, забрали військовий квиток, не видають його, або його копію на руки для процесу бронювання. В військовому квитку не стояв штамп про взяття на облік, хоча в програмі Резерв Плюс я на обліку.

На роботі (великий металургійний комбінат) знаходжусь в списках на бронювання, але не можу оформити бронь через відсутність військового квитка.
Є можливість його повернути до кінця проходження ВЛК?

Придатність на ВЛК, діагноз хронічний комбінований геморой 2 ст. - поставлений висновок хірурга - 43 В. Чи правомірне рішення хірурга? Є різниця в "випаданні вузлів 2-го ступеню" і "геморой 2 -го ступеня"?
В 2022 році проведено лікування латексними кільцями внутрішніх гемороїдальних вузлів з ІФР коогуляцією. В червні 2024 звертався до проктолога для лікування в зв`язку з загостренням.
Чі можна оскаржити висновок і який алгоритм дій?

Після проходження ВЛК, ТЦК має право одразу видати бойову повістку, не розглядаючи запит на бронювання? Наскільки я розумію, бронювання не можливе після отримання бойової повістки?

Якщо я відмовляюсь від отримання бойової повістки, який алгоритм дій ТЦК в даному випадку?
16.08.2024 15:02 210

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
797 отзывов (796 +) (1 -)
Консультации: 2036
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо постанови ВЛК:

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402.

Зараз практично всі статті Розкладу хвороб розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

в -- придатні до служби.

Тепер по вашим захворюванням:

1. Геморой - це стаття 43 Розкладу хвороб.

пункт "а" -  з частими загостреннями та вторинною анемією - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

пункт "б" - з випадінням вузлів 2-3 стадії - Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони;

пункт "в" - з рідкими загостреннями при успішному лікуванні - придатні до служби.

Відкриваємо Пояснення до застосування статті 43:

- за наявності показань призовникам та військовослужбовцям пропонується хірургічне або консервативне лікування. У разі незадовільних результатів лікування або відмови від нього огляд проводиться за пунктами «а», «б» або «в» - залежно від вираженості вторинної анемії, частоти загострень та стадії випадіння гемороїдальних вузлів.

При цьому "випадання вузлів ІІ стадії" - це і є "геморой ІІ стадії", тому що тільки при І ст. вузли не випадають. Тобто ці поняття ідентичні.

Враховуючи ваші дані, ВЛК повинна встановити статтю 43-б. Якщо вам встановили статтю 43-в, то після закінчення ВЛК одразу ж напишете, що не погоджуєтесь з таким висновком, і просите направити вас на обстеження до обланої ВЛК.

При обстеженні обласною ВЛК покажіть всі свої медичні документи стосовно лікування геморою: результати обстежень, лікувань, виписки з лікарні, діагнози.

2. Щодо можливості вручення повістки на відправку:

Той факт, що на роботі Ви знаходитесь в списках на бронювання, ніяк не впливає на можливість отримання повістки на відправку. Бронювання від мобілізації - це наявність витягу з Наказу про бронювання, та постановка в ТЦК на спеціальний облік. 

Отже, якщо не будете заперечувати висновки, записані на ВЛК, то існує ймовірність вручення повістки на відправку, не розглядаючи запит на бронювання. Тому єдиний прийнятий для вас вихід із ситуації - одразу ж заявити про свою незгоду з таким висновком ВЛК, для подальшого вирішення цього питання на обласній ВЛК.

При цьому дійсно, бронювання не можливе після отримання бойової повістки - хоча б тому, що Ви просто не встигнете це зробити. Формально, до моменту прибуття в військову частину Ви не вважаєтесь військовослужбовцем, але з практичної точки зору, пройти процедуру бронювання після вручення повістки на відправку - нереально.

3. Щодо відмови від повістки:

Ви маєте право не забирати повістку, і не підписувати її. Але в такому разі ТЦК можуть знайти двох свідків, складуть акт про відмову від підпису повістки, свідки підпишуть цей акт, і після цього буде вважатися що Ви ознайомлені з повісткою. Тобто ваше подальше ігнорування вимог повістки (нез'явлення у визначений час на збірному пункті) буде вважажтися ухиленням від мобілізації, що призведе до відкриття кримінальної справи за статтею 336 ККУ.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram