Влк

Під час проходження ВЛК, лікар- офтальмолог діагностує в чоловіка міопію високого ступеня, ліве око - 20 діоптрій, праве-11діоптрій, що відповідає статті 30 а розкладу хвороб наказ #402( короткозорість або далекозорість будьякого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр) і визнанню його неприданими з виключенням з військового обліку, але у висновку лікар зазначає ст 30 б і визнає його придатним, бо каже, що їй не дозволяють писати 30 а. На вимогу чоловіка дали направлення на дообстеження до обласного центру офтальмології. Питання: чи є встановлені законом терміни проходження дообстеження? Чи правомірно застосування лікарем статті 30 б, яка зовсім не відповідає діагнозу,встановленому тим же лікарем? Які наступні дії?

20.08.2024 16:45 153

Консультация исполнителя

Юрій і Ольга Лещук
Юрист Київ
На портале: 6 месяцев
18 отзывов (18 +) (0 -)
Консультации: 67

Добрий вечір!

Чи є встановлені законом терміни проходження дообстеження?

Відповідно до п. 2.8.6. розділу І Наказу МО України № 402 строки проведення медичних оглядів, а також лабораторних та інструментальних досліджень, включно з необхідністю направлення на додаткові методи дослідження, лабораторні обстеження, визначаються з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини, та не можуть становити більше 14 днів.

Чи правомірно застосування лікарем статті 30 б, яка зовсім не відповідає діагнозу,встановленому тим же лікарем?

Якщо у вас вже є встановлений діагноз «Міопія високого ступеня: OS -20,0 дптр, OD -11,0 дптр то застосування лікарем пункту «б» статті 30 є неправомірним, оскільки зазначений діагноз чітко підпадає під пункт «а» ст. 30.

Які наступні дії?

Термін 14 днів для проведення медичних оглядів встановлений для ВЛК при ТЦК та СП. Отже, саме ВЛК зобов'язані надати вам можливість пройти обстеження в зазначений термін. Якщо ВЛК надає направлення (електроне та/або паперове) за яким ви самостійно повинні реєструватись для проходження обстеження (в порядку загальної черги) то ви маєте право проходити обстеження без прив’язки до терміну.

При підтвердженні діагнозу але встановленню ВЛК пункту «б» ст. 30 ви маєте право, згідно п. 3.3 розділу І Наказу МО України № 402, оскаржити постанову ВЛК, яка подається за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

Оскільки вам відомо, що офтальмолог зазначає завідомо невірний пункт статті 30, ви маєте право до отримання висновку ВЛК вже подати скаргу на дії офтальмолога ВЛК та вимагати від лікаря надати підстави на які посилається даний член ВЛК при встановленні ступеня придатності.

Порядок подачі скарг на дії (бездіяльність) ВЛК районних (міських) ТЦК та СП передбачено п.3 Розділу І Наказу МО України № 402.

Подача скарги скоріш за все «протверезить» офтальмолога при визначенні пункту статті 30.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Наталія
    Наталія
    1 месяц
    Консультация № 57035
    Влк

    Дякую за вичерпну відповідь

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram