Чи надаються виплати за травма та контузію на передку?

Військовий отримав травму коліна під час бойового завдання на нулі та робив на ньому операцію, також отримав в ці ж дні контузію. Після першого огляду вночі лікар з ВЛК «професійно» встановив, що контузія легка. Чи може військовий розраховувати на виплати? Зараз знаходиться на реабілітації.

22.08.2024 12:52 91

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
164 отзывы (163 +) (1 -)
Консультации: 872

Вітаю!

Частиною 2 статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Згідно частини 4 статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», грошове забезпечення виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України, та повинно забезпечувати достатні матеріальні умови для комплектування Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів кваліфікованим особовим складом, враховувати характер, умови служби, стимулювати досягнення високих результатів у службовій діяльності.

28.02.2022 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану», відповідно до пункту 1 якої установлено, що на період дії воєнного стану військовослужбовцям (вказано перелік) виплачується додаткова винагорода в розмірі до 30000 гривень пропорційно в розрахунку на місяць, а тим з них, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів (у тому числі військовослужбовцям строкової служби), - розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гришвень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Отже, відповідно до пункту 1 Постанови №168 підставою для виплати військовослужбовцям додаткової винагороди у розмірі 100000 гривень є те, що військовослужбовці:

  1. беруть безпосередню участь у бойових діях;
  2. забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів.

Наявність однієї із наведених вище підстав повинна бути підтверджена документально.

Пункт 1-2 каже:

"Відповідно до наказів про виплату додаткової винагороди у розмірі 100000 гривень до таких наказів включаються особи, зазначені у пунктах 1 та 1-1, у тому числі такі, які:

у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, а для поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту - із участю у бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), зокрема на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, на території між позиціями сил оборони та позиціями військ держави-агресора, у період здійснення зазначених заходів, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров’я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) у зв’язку із отриманням тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії;"

Пунктом 11 розділу XXXIV Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 07 червня 2018 року №260 (далі Порядок №260) визначено, що у період дії воєнного стану до наказів про виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 гривень також включаються військовослужбовці, які, зокрема, у зв`язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), отриманим після введення воєнного стану та пов`язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров`я (у тому числі закордонних), включаючи час переміщення з одного лікарняного закладу охорони здоров`я до іншого, або перебувають у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) у зв`язку з отриманням тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської (лікарсько-експертної, медичної) комісії,- за весь час (періоди) перебування на такому лікуванні або у відпустці.

ПРОСТІШЕ:

У разі поранення за вами зберігається виплата грошового забезпечення за останньою займаною посадою на весь час лікування, але воно може тривати не більш ніж 12 місяців поспіль.

Тут йдеться як про перебування в лікувальних закладах, так і про відпустку для лікування після поранення. Однак не пізніше ніж за 4 місяці після початку лікування ви маєте пройти медичний огляд ВЛК. Він потрібен для визначення потреби в тривалому лікуванні. А отже, і для продовження виплат.

В якому випадку мають виплачувати 100 тисяч гривень на місяць?

Ця додаткова винагорода призначається тим, хто дістав поранення, пов’язане із захистом Батьківщини.

Виплачується:

  • Під час перебування на стаціонарному лікуванні (зокрема і за кордоном).
  • Під час відпустки для лікування в разі тяжкого поранення.

Підставою для цієї виплати є довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва), так звана форма 5. Її мають надати у військовій частині. І в ній має бути вказано, що поранення пов’язане із захистом Батьківщини. Також там має бути прописано, що військовослужбовець був у засобах індивідуального захисту, не вчиняв кримінального правопорушення, не намагався сам собі завдати тілесного ушкодження і не перебував у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Всі перелічені пункти є підставою для відмови у виплаті додаткової винагороди.

Додаткова винагорода має виплачуватися за весь час перебування в госпіталі або лікарні. Розраховується вона пропорційно від кількості днів як «бойові» (наприклад, якщо ви в лікарні були 20 днів, то додаткова винагорода становитиме приблизно 65 тисяч гривень).

Якщо після лікування в госпіталі або лікарні ви пройшли ВЛК і вона визначила потребу у відпустці для лікування, то далі вам теж мають виплачувати 100 тисяч гривень на місяць під час перебування в такій відпустці. Але це можливо лише у разі тяжкого поранення. І це має бути прописано у висновку ВЛК. Якщо поранення нетяжке, то виплата припиняється.

Якщо не поранення, а бойова травма?

У разі, якщо йдеться не про поранення, а «бойову» травму, то також виплачується додаткова винагорода.

Якщо додаткова нагорода після поранення не виплачується, то треба написати рапорт на ім’я командира щодо включення до наказу про виплату додаткової винагороди і додати до цього рапорту копію довідки про поранення. Якщо відмовляють у виплаті, то звертатися можна на гарячу лінію Міноборони або до юристів.

Одноразова грошова допомога

Така допомога передбачена тим, хто має інвалідність або частково втратив працездатність. Її розмір залежить від встановленої групи інвалідності та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який переглядається щороку.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб — 3028 гривень.

Якщо інвалідність настала внаслідок поранення під час виконання обов’язків військової служби, то встановлено такі розміри виплати у 2024 році:

  • інвалідність I групи — 1 211 200 грн;
  • інвалідність ІІ групи — 908 400 грн;
  • інвалідність IІІ групи — 757 000 грн.

Передбачається одноразова допомога у разі часткової втрати працездатності. Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) має встановити ступінь втрати працездатності у відсотках. Розмір виплати залежатиме від встановленого ступеня.

Для військовослужбовців, які частково втратили працездатність через поранення (контузію, травму або каліцтво), захворювання під час виконання обов’язків військової служби, базовою сумою, від якої рахуватиметься розмір виплати, є 211 960 гривень.

Приміром, якщо МСЕК встановили вам 20% втрату працездатності, то розмір одноразової допомоги становитиме 42 392 грн.

Матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань

Поранення військовослужбовців є однією з підстав для виплати матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань. Це визначено рішенням Міністра оборони від 16 січня 2024 року.

Така допомога може виплачуватися раз на рік у розмірі місячного грошового забезпечення. 

Обмежено придатний/непридатний після поранення

Якщо після поранення (контузії, травми або каліцтва), пов’язаного із захистом Батьківщини, вас визнали обмежено придатним, або непридатним із переглядом через 6–12 місяців, та вивели в розпорядження, то:

  • протягом двох місяців вам мають виплачувати грошове забезпечення за останньою займаною посадою;
  • після двох місяців у розпорядженні має виплачуватись також додаткова винагорода — 20 100 гривень.

Додаткова винагорода має виплачуватися до закінчення перебування в розпорядженні.

Порада: упродовж усього періоду лікування бажано перебувати на зв’язку із безпосереднім командиром і повідомляти про всі зміни. Власний досвід показує, що це дозволяє запобігти проблемам із виплатами. Також зберігайте всі медичні документи (форма № 100, висновки ВЛК, МСЕК, довідка про обставини поранення тощо). Без них потім довести своє право на виплати буде дуже проблематично.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram