мобілізація повістка призов до армії військова служба

Був мобiлiзований у 2024 роцi. Пiд час навчань отримав тяжку травму, перелом шийки стегнової кістки кульшового суглобу зі зміщенням та уламками. Було зроблено ендопротезування цього суглобу у воєнному шпиталi.

Зараз переглядав статтю 61, там вказано що до пункту А належать стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом "б").

Судячи з цього пункту, під мій випадок, потрапляє ендопротезування (заміна) великих суглобів. Кульшовий, це ж великий.

Тобто в статті 61, я потрапляю до графи два, а графа три це для офіцерів, і там може використовуватися стаття 61б, але я не офіцер, а солдат.

Якщо я вірно розумію, я маю потрапити під статтю 61а указу міністерства оборони України номер 402 пiд категорiю «непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку» так чи ні?

І ще є окремо питання щодо виплат у разі травмування пiд час таких навчань.
Виплати, в такому разі, взагалі є чи ні, та які документи для цьогопотрібні якщо є?


Прояснiть будь-ласка ,
дякую!
23.08.2024 10:21 362

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
61 отзыв (58 +) (3 -)
Консультации: 284
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до Положення "Про військово-лікарську експертизу" (затверджене наказом МОУ № 402), дійсно, за графою 2 оглядаються громадяни, військовослужбовці, які приймаються, призиваються та проходять військову службу на посадах рядового, сержантського та старшинського складу. Тому, Ви, як солдат, маєте оглядатись саме за графою 2.

Відповідно до пояснень до ст. 61 Розкладу Хвороб (затверджено наказом МОУ № 402, з останніми змінами), до пункту «а» належать в тому числі стани після ендопротезування великих суглобів (особи, що оглядаються за графою III Розкладу хвороб, при задовільних результатах протезування оглядаються за пунктом «б»). 

Так як кульшовий суглоб відноситься до великих суглобів, то такий стан дійсно надає право на визнання особи за графою 2  непридатною з виключенням з військового обліку.

У Вашому випадку, хвороба пов'язана з проходженням військової служби, про що має зазначити ВЛК. Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання, поранення чи контузія отримані при «захисті Батьківщини», то одноразову грошову виплату можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності. Далі Вам необхідно звернутись до МСЕК для встановлення ступеня втрати працездатності або встановлення інвалідності.

1. У випадку встановлення ступеня втрати працездатності у відсотках (без установлення інвалідності):
розмір допомоги визначається у відсотках, які встановлено органами МСЕК, від 70-кратного прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
на 1 січня календарного року відповідно до дати, зазначеної в довідці МСЕК (на 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3 028 грн.).

2. При встановленні інвалідності:
1 група інвалідності 120-кратний прожитковий мінімум (363 360 грн);
2 група інвалідності 90-кратний прожитковий мінімум (272 520 грн);
3 група інвалідності 70-кратний прожитковий мінімум (211 960 грн).

Для отримання відповідної виплати після Вашого звільнення зі складу ЗСУ можна звернутись до ТЦК та СП протягом трьох років з дня отримання довідки МСЕК.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Чи впливає на висновок ВЛК та виплати Довідка 5 про обставини травми, якщо брати до уваги що травма була отримана на навчаннях? Вже прошло майже 2 місяці а службового розслідування так і не було, і довідки 5 теж.

    Показать ответ на отзыв
    • Юрист Андрій Топчій, фото
      Юрист
      На портале: : 1 год
      61 отзыв (58 +) (3 -)
      Оставил коментарий: : 25.08.2024 10:53

      Так, потрібні результати службового розслідування. Без них Ви не зможете довести, що травма саме пов‘язана з проходження військової служби.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram