Опіка над недієздатною особою без подання органу опіки та піклування. Цікавий випадок з органом опіки та піклування.

Доброго дня.
У мене є рідна сестра, визнана судом недієздатною, 1 група інвалідності. Наразі її опікун - наша мама. Два місяці тому, звернувся до органу опіки та піклування, щодо призначенням мене додатковим опікуном. Надав всі необхідні документи, також приходили до мене додому. На засіданні опікунської ради я пояснив ситуацію у нашій сім`ї, всі учасники проголосували ЗА, і в мене цей протокол на руках, але виконавчий комітет, за результатами голосування "рішення не прийнято", бо не вистачило голосів за, багато хто утримався.

Питання:
1) Чи можу я звернутись до суду щодо призначенням мене додатковим опікуном без подання органу опіки та піклування.
2) Чи є в судовій практиці позитивні рішення про призначення опікуном без подання органу опіки та піклування.
Суб`єктивно, на вашу думку, чи є сенс подавати до суду без подання органу опіки та піклування? Ситуація в сім`ї дійсно дуже складна, немає ні батька ні інших родичів, і я дійсно все своє життя займаюся опікою, бо дуже тяжке захворювання у сестри ще й з епілепсією.
3) Чи можу я, зараз, подати нову заяву в орган опіки та піклування про призначення мене додатковим опікуном своєї сестри, чи треба деякий термін чекати.

Дуже хотілось би, щоб ви мені порекомендували що робити далі, яку стратегію вибрати. Дуже Вам дякую.

01.09.2024 14:25 132

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 1 год
62 отзывы (59 +) (3 -)
Консультации: 288
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 2 ст. 300 Цивільного Процесуального Кодексу України, Суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Відповідно, належним позивачем по цій категорії справ є саме орган опіки та пікулвання і Ви не можете самостійно подавати до суду віlповідну заяву.

Теоретично, Ви можете оскаржити відмову виконавчого комітету 


Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram